sobota, 9 czerwca 2012

Mini bułeczki z serem - na jeden raz

Mini bułeczki z serem
 - na jeden raz

Proponuję bułeczki po raz drugi.
Dostałam parę maili z czym można by nadziać bułki i czy malutkie nie będą suche.
Wręcz przeciwnie ! 
Malutkie bułeczki z ciągnącym się serem żółtym są genialne.
Puszyste i na jeden raz.


Składniki : 1 szklanka ciepłej wody, 10g suszonych drożdży, 1/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 3 1/2  szklanki mąki,150g sera żółtego pokrojonego na kostki,  przyprawa do pizzy, jajko do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.  Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i w dłoniach  uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.







35 komentarzy:

  1. ale ten ser pysznie się ciągnie, cudne te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ale bym taką dorwała na śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wyglądają, muszę zrobić w najbliższym czasie. Dodaję przepis do ulubionych :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie:) mam nadzieje że będzie smakowało, nie ma innej opcji :P

      Usuń
  4. Śliczne są! I ten ciągnący serek, pycha!

    Z życzeniami udanego weekendu,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! takie proste a jak przepięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach ten ciągnący się ser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach..jak ja mam przekonać Moją mamę aby zrobiła takie pyszności :P?

    OdpowiedzUsuń
  8. mhhmm super, zrobię na pewno w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi smaka narobiły te bułeczki.. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne! Ja poproszę co najmniej 2, czyli na dwa razy;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. swietne te mini buleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czuję że zawitają u mnie niedługo :) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, ojej! ale rozkosz.
    takie bułeczki piękne. idealne dla kibica! jeju, ten ciągnący się serek..

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł z serem, zpisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuje za pozytywne komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. What an adorable tray of bread rolls. They look so perfect and pretty all dressed up with herbs. Yum.

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo apetyczne, dziękujemy za zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow!!!! Jestem pełna podziwu!!! Przepiękne małe cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto wyrobione, czekam aż wyrośnie i piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  20. ktoś przetłumaczył twój przepis na angielski :)
    http://cookingandcultivating.tumblr.com/post/24940105120
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  21. Всичко, което видях е много вкусно и много красиво!
    All I saw was very tasty and very beautiful!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wish I could translate, I have been looking for a similar recipe but with mini sausage in side

    OdpowiedzUsuń
  23. Replace cheese sausage and will be equally delicious :)


    Ingredients: 1 cup warm water, 10g of dried yeast, 1/3 cup oil, 1 teaspoon salt, 1 egg, 3 1/2 cups flour, 150g of cheese cut into cubes, seasoning for pizzas, egg rolls to grease.

    Preparation: In a bowl pour the flour, dry yeast and salt, mix well. Add warm water, oil and egg, combine ingredients thoroughly. Shaun the dough on a pastry board and exactly the product cake. Cover the dough with a cloth and let stand for 30 minutes. Divide the dough into parts, roll it out and put the cheese in the middle and in the hands shape into rolls. Place the rolls next to each other at intervals. Brush with beaten egg and sprinkle with seasoning for pizza. Bake at 200 degrees for 15-20 minutes until scones with gilded.

    OdpowiedzUsuń
  24. Sa rewelacyjne.Dzieci zachwycone a bułeczki znikneły w kilka minut po upieczeniu.Fajny pomysł na kolację. Najlepsze gdy są jeszcze ciepłe.

    OdpowiedzUsuń

Print