czwartek, 21 czerwca 2012

Rolada szwarcwaldzka

Rolada szwarcwaldzka 

Chyba każdy przyzna mi rację że połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany nigdy nie zawodzi.
Nie ma nic lepszego niż stara dobra klasyka.

Składniki :  300g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 500ml śmietany kremówki 36%, 1 słoik drylowanych wiśni (0,7L) , garść płatków migdałowych.

Przygotowanie : Czekoladę połam na kawałki i w kąpieli wodnej rozpuść. Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do żółtek dodaj cukier i całość miksuj aż masa będzie puszysta. Delikatnie wlej rozpuszczoną czekoladę i połącz składniki.  Białka ubij na sztywną pianę i partiami dodawaj do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką i poczekaj do ostudzenia. Migdały upraż na suchej patelni. Śmietanę ubij na sztywno. Wiśnie odsącz z zalewy i wrzuć do śmietany, połącz składniki. Rozsmaruj masę na czekoladowym biszkopcie.Chwytając za pergamin zwiń roladę, odrywając papier w miarę rolowania. Wsadź roladę do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i migdałami. 






16 komentarzy:

  1. Ciasto bez mąki? Wygląda baaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smakowite a do tego puszyste :)

      Usuń
  2. ale przyciąga uwagę! obłęd
    u mnie też dzisiaj wiśnie i migdały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna jest ta rolada :) i pomysłowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, zgadzam sie, ze to klasyczne polaczenie jest niezawodne!

    OdpowiedzUsuń
  5. to coś dla mnie! znakomite! kocham tort szwarcwaldzki, więc to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka jest niezawodna, obojetnie czy to tort, czy rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nieziemsko wygląda!
    niestety do rolad mam małe... nie wiem, jakoś nie moge się przełamać xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zamiast rolady możesz zrobi ciasto , z masą z bitej śmietany i wiśniami :)

      Usuń
  8. Klasyk, ale w jakiej innowacyjnej odsłonie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe połączenie smaków- i piękne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuje, bo w ogródku mnóstwo wiśni:)

    OdpowiedzUsuń

Print