czwartek, 7 czerwca 2012

Uwielbiane kluski na parze

Uwielbiane kluski na parze 
buchty drożdżowe

Uwielbiane, ukochane, smakiem przypominające dzieciństwo.
Nie znam osoby która się nie oprze takim kluchom.
Najlepiej smakują z sosem z owoców sezonowych - truskawek czy jagód.

Składniki : 500g mąki pszennej, 2 jajka, 250ml mleka, 30g drożdży, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli i cukru, dżem truskawkowy.

Przygotowanie : Do kubka wrzucić drożdże dodać szczyptę cukru i zalać 4-5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabia ręką  tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Formować okrągłe kluski i dekoratorem do ciasta nadziać dżemem truskawkowym. Gotować na parze 10 minut.









22 komentarze:

  1. ojejku ja też je uwielbiam a tak dawno ich nie jadłam! muszę spróbować po raz pierwszy zrobić je sama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki ich nie robiłam! ale jak patrzę na te w Twoim wykonaniu to dochodzę do wniosku, że pora zakasać rękawy :) więc pomimo tego, że jest pierwsza w nocy - idę do kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekaj czekaj :P zostało Ci coś jeszcze :D chętnie się przyczepie :P

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam takich klusek. Ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne , pulchne i mięciutkie. Polecam bardzo :)

      Usuń
  4. Ola - Słodka Babka7 czerwca 2012 08:35

    Moja babcia je robiła :) U nas mówiono na nie "pampuchy" i jadaliśmy je właśnie z sosem truskawkowym :) Pycha, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znalam je ale na slono z sosem grzybowym czy pomidorowym... a tutaj taka niespodzianka... cudne! mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas tylko robi się kluski na słodko :P

      Usuń
  6. nigdy nie jadłam klusek na parze w wersji nadzianej! a mam właśnie mnóstwo truskawek. ja muszę, MUSZĘ takie przyrządzić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem truskawkowy w kluskach i sos ze świeżych truskawek to genialne połączenie. Polecam :)

      Usuń
  7. Piękne zdjęcia. A bułeczki pycha też bardzo lubię zarówno na słodko jak i wytrawne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Och jak ja dawno nie jadłam tego pysznego dania:P!

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe! u mnie obowiązkowo są pampuchy jak tylko się pojawiają truskaweczki!...mm....albo knedliki czeskie z sosem truskawkowym....śliczne fotki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. buchty kojarzą mi się głównie z przedszkolnym obiadem.Muszę spróbować zrobić sama, Twoje wyszły pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pojawiają się u nas w domu regularnie...nikt nie jest w stanie zachować przy nich umiaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Raz, dawno temu sam robiłem, ale moje karłowato wyglądały ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo do ciasta trzema mieć cierpliwość :P
      Wyrabianie ciasta na buchty zajmuje ok 20 minut

      Usuń
  13. Ale smakowite. Zapisuję do zrobienia koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem, jakim cudem nigdy nie trafiłam na Twój blog :( Przeglądam je każdego dnia szukając jakiegoś przepisu odpowiadającego moim smakom. Twoje przepisy są niesamowite, a patrząc na zdjęcia na samą myśl robię się głodna. Właśnie idę wypróbować chałkę wg Twojego przepisu :) Dzięki za wiele wspaniałych przepisów, które napewno pojawią się w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  15. Piszesz ze do rozczynu dodajesz 3-4 lyzki mleka a co z resztą.Rozumiem ,że dodaje do pozostałej mąki Zabieram się za robienie..... Jadlam kiedys u koleżanki a teraz dzięki Tobie zrobię sama. Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Print