wtorek, 26 czerwca 2012

American Pie z truskawkami

American Pie z truskawkami 

American Pie czyli ciasto z owocami z charakterystyczną kratką.
Uwielbiam je robić ze śliwkami czy brzoskwiniami. 
To ciasto idealne nadaje się na letnie wieczory.


Składniki : 2 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 100g miękkiego masła, 1/2 szklanki zimnej wody, 300g truskawek, 2 łyżki cukru pudru.  

Przygotowanie : Do miski wrzucić mąkę, cukier, sól i masło. Połączyć składniki i stopniowo wlewać wodę, cały czas ucierając ciasto. Połączyć składniki tak, aby ciasto było jednolite. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Truskawki opłukać, pokroić w kostkę i ułożyć na ręczniku papierowym. Odciąć kawałek na paseczki u góry ciasta. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ułożyć truskawki posypać cukrem pudrem i z pozostawionego ciasta wyciąć paseczki. Ułożyć kratkę na wierzchu. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut.



16 komentarzy:

  1. wygląda świetnie! :) jak dużą masz tę formę w której to piekłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ciasta wyszły mi 3 małe formy an tarte z Ikei.

      Usuń
  2. WOW! jaki cudowny przepis! Przepis zapisany!

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo dodałaś cukru do truskawek, żeby nie były one zbyt kwaśne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście wole mniej dodać cukru, nie przeszkadza mi kwaskowatość truskawek, jeśli wg Ciebie to za mało 2 łyżki cukru pudru to możesz dodać więcej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A jaka to ma być blacha? taka zwykła, czy typowo do tartej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Verу nicе blog post. Ι certаinly love this website.
    Keeρ writing!

    Cheсk out my weblog :: buy Ephedrine hcl 30mg

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście tylko owin w folię. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Oczywiście tylko owin w folię. Pozdrawiam

      Usuń

Print