piątek, 8 czerwca 2012

Twoja własna lodowa kanapka

Twoja własna lodowa kanapka

Pyszne lody z likierem toffi przełożone ciasteczkami.
Cóż więcej potrzeba do szczęścia...

Składniki na ciasteczka : 200g miękkiego masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 szklanki mąki.

Przygotowanie -  ciasteczka :  Do miski wrzucić masło, ekstrakt waniliowy i cukier, miksować aż do połączenia składników (od 3-5minut).  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Partiami wsypywać do masła i miksować cały czas.  Uformować kulkę i wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. ( ja rozkawałkowuję ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasto nie lepi się do blatu). Piecz ciasteczka przez 10-13 minut w temperaturze 160 stopni. 

Składniki na lody : 200g śmietany kremówki, 250g sera mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 1/4 szklanki likieru toffi.

Przygotowanie - lody : Do miski wlać schłodzoną śmietanę i ser , połączyć składniki. Dodać cukier i całość ubić na puszystą masę. Wlać likier i jeszcze chwile miksować. Masę wlać do formy wyłożonej folią i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny.

Z lodów wytnij nożem kształty takie same jak ciasteczek. Przełóż nimi lody. 








7 komentarzy:

  1. Uwielbiam kanapkę lodową, od dziecka niezmiennie aż po dzień dzisiejszy :) A domowa musi być genialna.
    Plus świetne zdjęcia, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Cudownie odtworzony najlepszy deser lodowy;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam przepis na podobne kanapki i chyba musze go w końcu zrobić bo Twoje wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne te kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia! ten ociekający środek..
    jeju, jeju! ale super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulalala, piękne zdjęcie! I chociaż ja chyba jako jedyna tutaj nie byłam nigdy miłośniczką lodowych kanapek, to po raz pierwszy mam wielką ochotę na jedną!

    OdpowiedzUsuń

Print