Plecionka z nutellą
Muszę się przyznać że pomysł na plecionkę z nuttelą wymyślił mój mały Kuba.
Choć nie ma się co dziwić z nutella jadłby wszystko.
Z przepisu na plecionkę jagodową wychodzi dużo ciasta więc przygotowaliśmy dwie.
Niestety moja jagodowa przegrała z nutelkową.
Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży, 200g jogurtu naturalnego,
2 jajka, 4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 120g miękkiego masła, 1
łyżeczka soli, 1 jajko do posmarowania, nutella.
Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, suche drożdże, sól -
wymieszaj składniki. Wbij jajka do mąki , wlej jogurt i dodaj bardzo
miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką
i odstaw na 40-50 minut. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na
środku ciasta rozsmaruj nutellę. Po obu stronach
potnij boki na równe pionowe paseczki i nakładaj na siebie pod skosem.
Plecionkę odstaw na 30 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w
nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni.
Jeśli wystarczy Wam 1 duża plecionka z nutellą wystarczy że przygotujecie ciasto z połowy składników.
Mmmmmmm pysznie :))
OdpowiedzUsuńwidzę,że młodszy brat po siostrze przejmuje kulinarną wyobraźnię xd
OdpowiedzUsuńświetna ta plecionka. wygląda pięknie.
a ja bym jednak pozostała przy jagodowej, chociaż obie są cudowne ;]
Dzieciaki mają niezłe pomysły :) A że też uwielbiam Nutellę, dodaję przepis do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPolecam wyprobowac . Dzieciaki przepradają za nutellą.
Usuńnie tylko dzieciaki :D
Usuńmam pytanie, czy można użyć drożdży świeżych? niestety nic mi z suszonymi nigdy nie wyrosło...
ja używam tylko suszonych drożdży bo nie lubie zapachu świezych. Wystarczy że użyjesz składników w tempetarurze pokojowej a ciasto urośnie idealnie. Poza tym to jest wygodniejsze, wsypujesz do mąki i nic wiecej robić nie musisz.
Usuńużywam suszonych drożdży z oetkera i nigdy sie nie zawiodłam a ciasto nie pachnie w ogole drożdzami . Jeśli nie ufasz takim to nie ma przeszkody użyć świeżych. Przygotuj tylko wcześniej zaczyn. Pozdrawiam serdecznie.
Pysznie! Poprosze kawałek:)
OdpowiedzUsuńto nutellowe wnętrze jest okrutnie kuszące
OdpowiedzUsuńno nie! teraz będę musiała taką upiec:D wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńDużo pracy przy tym nie ma i własnie to lubie w ciastach drożdżowych. Wszycasz do miski i wyrabiasz ciasto. Efekt jest oszałamiający. Pozdrawiam
UsuńNo to jest boskie, ale nie martw się ja bym Ci zjadła najpierw tą jagodową, bo u mnie na pierwszym miejscu jest wszystko z owocami :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, choć nie wiem czy u mnie nie przegrałaby jednak z jagodową:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńo mamciu, porywam kawałek *_* jest cudowna :)
OdpowiedzUsuńja troche z innej beczki;
OdpowiedzUsuńile ciastek wychodzi z tego przepisu? http://anyzkowo.blogspot.com/2012/03/ciasteczko-w-ciasteczku.html?showComment=1337280812884#c1228240038130877431
jakiej wielkości ma być opakowanie oreo? (ile g.)
Musi byc boska!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńale cudna Amorku, nie tylko moj Kruszyn by sie nia zachwycal!! love nutella!!! :-))
OdpowiedzUsuńREWELACJA, koniecznie muszę jak najszybciej wypróbować ten przepis !! :)
OdpowiedzUsuńoblednie pyszne te zdjecia:)
OdpowiedzUsuńWyglada fantastycznie (jak wszystkie Twoje ciasta :)) I ta polplynna nutella...mozna sie zakochac :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Haaa! Teraz będzie wiele okazji do spotykania się ze znajomymi więc wypróbuję, bo kto nie kocha nutelli?:PP:)))
OdpowiedzUsuńOjeje świetny blog! A plecionkę będę robić jeszcze dziś :)! Pytanko: Ile zużyłaś Nutelli?
OdpowiedzUsuńMały słoiczek ok 200g
Usuń