wtorek, 31 grudnia 2013

Kakaowe muffinki z piernikowym mascarpone

Kakaowe muffinki
 z piernikowym mascarpone


Życzę Wam dziś szampańskiej zabawy! 
Spełnienia marzeń w Nowym Roku !

Składniki :
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 70g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
 Przygotowanie :

1. Do miski wbij jajka. Wlej olej, mleko i esencję. Dokładnie połącz składniki.

2. Do drugiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj i wlej do masy jajecznej. Dokładnie połącz składniki. 

3. Ciasto przelej do papilotek na 2/3 wysokości foremek. Każdą muffinkę posyp kropelkami czekolady.

4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Składniki masa :
  • 150ml śmietanki 30%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
Przygotowanie :

Śmietankę ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj mascarpone, cukier puder i przyprawę do piernika. Połącz dokładnie masę. Masą udekoruj muffinki.

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Koperty drobiowe z pesto, szynką i serem

Koperty drobiowe z pesto, szynką i serem



Składniki :
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera zółtego
  • pesto z suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
Przygotowanie :

Mięso rozbij. Czosnek przeciśnij przez praskę.  Mięso natrzyj pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Każdy płat mięsa posmaruj pesto oraz połóż  szynkę i ser. Złóż na pól. Mięso na początku obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor. 

wtorek, 24 grudnia 2013

Korzenne domki ( pierniczki )

Korzenne domki


Z okazji świąt Bożego Narodzenia życzę Wam, aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła oraz ciepła rodzinnej atmosfery. Nowy Rok niech przyniesie Wam szczęście, pomyślność oraz spełnienie pragnień !

Składniki :
  • 200g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 szklanki mąki
Przygotowanie :

Na stolnicę przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem i przyprawą do piernika.  Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkuj na blacie posypanym mąkę. Wytnij  kształty - ścian i dachu. Ułóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.


Ciasteczka sklej ze sobą lukrem i udekoruj kolorowymi posypkami. 







poniedziałek, 23 grudnia 2013

Karp w migdałach

Karp w migdałach

Pyszny karp w bardzo świątecznej odsłonie.
Z delikatną i chrupiącą skórką z migdałów.
Obowiązkowo na stole wigilijnym!
Podczas przygotowań świątecznych potraw warto zadba żeby były zdrowe.
A jednym z takich elementów jest używanie oleju rzepakowego.
O właściwościach przeczytasz poniżej. 

Składniki :
  • 2 filety z karpia
  • 150g płatków migdałów
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
Przygotowanie :

Filety dokładnie oczyść.  Pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część posyp solą i pieprzem. Rybę obtocz w mące. Do miseczki wbij jajko i rozbełtaj widelcem. Rybę obtocz w jajku a następnie w płatkach migdałów. Smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju .


Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

Idealne kapuśniaczki do barszczu. Z podanych porcji wychodzi ok 25 szt.
 Cześć można zamrozić i później odgrzać w piekarniku.

Składniki ciasto :
  • 600g mąki 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • 50g miękkiego masła
  • masło do posmarowania kapuśniaczków
Składniki farsz :
  • 300g pieczarek
  • 800g - 1 kg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • kminek mielony
  • 2 łyżki masła
 Przygotowanie :

Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę.  Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki i smaż aż całkowicie odparuje woda. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu z kapusty i pieczarek. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczne uszka do barszczu

Świąteczne uszka do barszczu



Składniki uszka z pieczarkami :
  • 300g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie : 
 
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą i pieprzem.


Składniki uszka z grzybami : 
  •  30g suszonych grzybów, 
  • 1 cebula, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • olej.

Przygotowanie :
 Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj grzyby w tej samej wodzie co się moczyły. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulę i grzyby zmiel w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (Jeśli masa będzie rzadka dodaj 1-2 łyżki bułki tartej).

Składniki ciasto :  
  • 3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 2 łyżki ciepłego stopionego masła.


Przygotowanie : 

Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. 

Uszka gotuj 3-4 min aż wypłyną i zrobią się miękkie. 


Pomarańcze z korzennymi migdałami

Pomarańcze z korzennymi migdałami

Niedługo święta, więc i na blogu robi się coraz bardziej świątecznie. Lubię w tym czasie
dodawać do jedzenia orzechy, bakalie, miód... Zawsze kojarzą mi się z Gwiazdką 
i świątecznymi przygotowaniami. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam te składniki jako dodatki do pysznego, zimowego śniadania z ciastkami belVita Orzechy+Czekolada.
 
 Składniki :

  • 1/2 pomarańczy
  • garść migdałów 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 4 ciastka belVita Orzechy + Czekolada

Przygotowanie :


Migdały wsyp na rozgrzaną patelnię i praż parę minut co jakiś czas mieszając.
Wlej miód i wsyp przyprawę do piernika.Odstaw do ostygnięcia.
Pomarańczę pokrój w kostkę i przełóż do szklanki. Wlej jogurt. Na górze ułóż korzenne migdały. Śniadanie podawaj z ciastkami belVita.



piątek, 20 grudnia 2013

Bardzo czosnkowe śledzie

Bardzo czosnkowe śledzie

Chyba najbardziej tradycyjny przepis na śledzie jakim znam.
 Nie ma nic trudnego w przygotowaniu a zawsze jest lepiej zrobić samemu - są smaczniejsze !
Wersja ostrzejsza niż poprzednia z cytryną i cebulką.



Składniki :
  • 4 płaty śledziowe solone matias
  • 6-8 ząbków czosnku
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy - tak aby przykryło śledzie
  • mleko
 Przygotowanie : 

 Do niewielkiego rondelka wlej mleko i włóż śledzie. Zostaw na 2-3 godziny. Osusz ręcznikiem papierowym i potnij na mniejsze kawałki. Każdy filecik posyp czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek obierz ze skórki i przetnij w pół. Cebulę pokrój w kostkę lub paseczki. W słoiku na przemian układaj śledzie z cebulą i czosnkiem.
Całość zalej olejem, tak aby zakryła wszystkie składniki. Włóż do lodówki na całą noc.



Śledzie w oleju z cebulką i cytryną

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną

Bardzo aromatyczne śledzie o lekko kwaskowatym smaku dzięki cytrynie.
Idealne na stół jako przekąska. 
Tradycyjny przepis który gości na Naszym rodzinnym stole co roku na święta. 
Śledzie zalewane są w oleju rzepakowym w którym odpoczywają całą noc i nabierają niezwykłego smaku. 

Składniki :
  •  3 filety śledziowe solone - matias
  • pieprz cytrynowy
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy- do zalania całej ryby
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mleko - do namoczenia śledzi
Przygotowanie :

Do niewielkiego rondelka wlej mleko i włóż śledzie. Zostaw na parę godzin. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki.  Cebulę pokrój w kostkę lub większe paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki i posyp pieprzem. W słoiku lub wyższej szklanej salaterce układaj na przemian rybę a następnie cebulę z cytryna. Włóż liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej olejem, tak aby zakryła wszystkie składniki. Włóż do lodówki na całą noc.



czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa w szynce i galarecie

Sałatka jarzynowa w szynce i galarecie


Składniki :
  •  1 puszka kukurydzy, 
  • 1 puszka groszku konserwowego, 
  •  1 por, 
  • 4 marchewki, 
  • 3 pietruszki, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 3 jajka, 
  • 2 jabłka, 
  • 4 ogórki konserwowe,
  •  300ml majonezu,
  •  sól, 
  • pieprz, 
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 0,7l bulionu,
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • plasterki ulubionej szybki ( u mnie schab wędzony).

Przygotowanie : 
 
Do garnka wrzuć marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka. Zalej wodą i gotuj aż warzywa będą miękkie. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. Wrzuć do miski. Dodaj pokrojonego pora, ogórki konserwowe. Warzywa ostudź i obierz. Pokrój na kostkę. Jabłka i jajka obierz, pokrój wrzuć do warzyw. Do wszystkich składników dodaj majonez i chrzan. Wymieszaj składniki i dopraw solą i pieprzem. Żelatynę rozpuść w gorącym bulionie odstaw do ostygnięcia. Na każdy plasterek szynki połóż sałatkę i zawiń. Ruloniku układaj obok siebie na półmisku. Zalej tężejącą galaretą i włóż do lodówki.

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie - pstrąg


Składniki :
  • 2 filety z pstrąga (świeże)
  •  2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie :

Rybę dokładnie opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki.  Do rondelka wlej wodę. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę i pietruszkę obierz za pomocą obieraczki i potnij wzdłuż na cienkie plasterki. Warzywa wrzuć do rondelka. Zagotuj całość. Włóż delikatnie rybę i wsyp bakalie. Gotuj 7-10 minut. (w zależności od wielkości ryby). Rybę oraz warzywa i bakalie wyciągnij z bulionu. Wsyp żelatynę i energicznie wymieszaj. W miseczce ułóż rybę wraz z warzywami i bakaliami. Zalej bulionem i wstaw do lodówki aż stężeje. 

 

środa, 18 grudnia 2013

Wyczaruj świąteczną układankę - konkurs



Wyczaruj świąteczną układankę 
z ciastek belVita - konkurs



Na pewno pamiętacie, jak zamieściłam na blogu przepis na pyszne zimowe śniadanie z ciastkami belVita. Taki posiłek, nie dość, że dostarczył mi energii na cały poranek, to jeszcze zachęcił do kuchennych eksperymentów. Pamiętacie, że moje śniadanie miało formę świątecznej choinki? Na pewno tak! I właśnie do przygotowania takiej świątecznej układanki z ciastek belVita chciałabym Was zachęcić:)

Co trzeba zrobić ?


 Aby wziąć udział w konkursie pt. ”Wyczaruj świąteczną układankę z ciastek belVita”, wystarczy przesłać 1 zdjęcie ze swoją autorską, świąteczną układankę z udziałem dowolnych ciastek belVita. Może to być świąteczny krajobraz, choinka czy ozdoba świąteczna – ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia. Po zjedzeniu zbilansowanego śniadania składającego się z ciastek belVita, ulubionego owocu, produktu mlecznego i ciepłego napoju, z pewnością będziecie mieli dużo energii, by wyczarować z ciastek wspaniałe kompozycje. 


Co jest ważne?


Oceniana będzie pomysłowość kompozycji, nawiązanie do świątecznych motywów oraz estetyka układanki.

Nagrody w konkursie:


I miejsce - ekspres Tassimo, model T20; zapas kapsułek kawy Tassimo – 6 rodzajów, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)

II  miejsce – lunchbox, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)

III miejsce – komplet mat śniadaniowych, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)

  
Czas trwania konkursu: od 18 do 31 grudnia 2013 r. (do godziny 23.59)

Na zgłoszenia czekamy pod adresem mailowym :
anyzkowo@gmail.com

 Uwaga!!

    
W każdym zgłoszeniu należy dopisać następującą klauzulę:
“Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Organizatora moich danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002 r. nr 1001, poz 926 ze zm.) w celu i zakresie związanymi z przeprowadzeniem konkursu: Konkurs z belVitą”.


Wszystkim życzymy dobrej zabawy!





Wyczaruj świąteczną układankę z ciastek belVita -  regulamin konkursu

Winogrona z cynamonowym jogurtem

Winogrona z cynamonowym jogurtem  
 

Czy też czujecie, że zbliżają się święta? Ja zdecydowanie tak, dlatego dzisiaj chciałabym Wam zaproponować wyjątkowy, bo świąteczny, przepis na śniadanie. Mam nadzieję, że spodoba Wam się też moja belVitowa choinka. Przygotowałam ją po zjedzeniu mojej porcji śniadania, gdy udzieliła mi się świąteczna energia. Ciasteczkowe kompozycje w trakcie świąt są szczególnie mile widziane!

Składniki:

  • 100g gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • białe winogrona
  • 4 ciastka belvita Orzechy + czekolada

Przygotowanie:

Jedno ciastko pokrusz i włóż do szklanki na dno. Jogurt wymieszaj z cynamonem. Wlej na ciastka. Na górze ułóż winogrona. Śniadanie podawaj z pozostałymi 3 ciastkami belVita.

Po zjedzeniu zbilansowanego śniadania z ciastkami belVita węglowodany są stopniowo uwalniane do organizmu przez 4 godziny i dają nam energię na dobry początek dnia. Ponadto ciastka zawierają witaminy takie jak B6, B1, B3 oraz błonnik.



Maślane ciasteczka ze skórką pomarańczy

Maślane ciasteczka ze skórką pomarańczy


Składniki : 
  • skórka z 2 pomarańczy,
  • 300g masła, 
  • 250g cukru pudru,
  •  600g mąki, 
  • 3 żółtka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie :
 
 Miękkie masło, cukier, skórka z pomarańczy i żółtka utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj foremkami dowolne wzory. Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.

wtorek, 17 grudnia 2013

Makaron z makiem i bakaliami

Makaron z makiem i bakaliami



Składniki :
  • makaron łazanki,
  • 2 szklanki zmielonego maku,
  • 250ml kremówki,
  • 250ml wody,
  • 20ml rumu,
  • 100g rodzynek,
  • 100g migdałów,
  • 100g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • skórka otarta z pomarańczy,
 Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozynki wsyp do kubka z rumem. Migdały, orzechy posiekaj. Mak wsyp do miski i zalej wodą oraz kremówką. Odstaw na 30 minut. Mak zmiel - przepuść przez maszynkę 3 razy. Do maku wlej miód, odsączone rodzynki, posiekane orzechy oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszaj masę z makaronem.

Świąteczne przepisy

Świąteczne przepisy w jednym miejscu

Zapraszam : tutaj

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kremowa zupa grzybowa z migdałową pianką

Kremowa zupa grzybowa
 z migdałową pianką


Składniki :
  • 40g grzybów suszonych ( u mnie podgrzybki )
  • bulion warzywny
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mascarpone
  • oliwa
  • 80g migdałów płatki
  • 120ml śmietanki 30%
Przygotowanie :

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie. Najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę. Wrzuć namoczone grzyby. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion oraz wodę z namoczonych grzybów. Wrzuć przyprawy i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut. Ściągnij z ognia. Dodaj mascarpone i zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Dopraw do smaku. 

Migdały upraż na suchej patelni i dokładnie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno i wsyp migdały. 
Zupkę podawaj z migdałową pianką.


Chciałabym Wam zasugerować pomysł na prezent na nadchodzące święta. Taki gadżet przyda się każdemu kto spędza czas w kuchni.. Święta przed nami więc prezent jak najbardziej na czasie - zaoszczędzi nam masę czasu i ułatwi przygotowanie wigilijnych ( nie tylko ! ) specjałów. To cudeńko , jak i masę innych wspaniałych prezentów możemy zamówić prosto ze sklepu NEO24.PL

Dzięki uprzejmości NEO24.pl trafił w moje ręce blender ELECTROLUX ESTM 1456. Od razu rzuca się w oczy, że jest dosyć małych gabarytów - bardzo zgrabny i stylowy. Kolor czarno biały, wykonany z dobrej jakości plastiku i końcówkach ze stali szlachetnej. W zestawie mamy też pojemnik z siekaczem oraz pojemnik do miksowania 700ml. Pomimo niewielkich rozmiarów drzemie w nim moc 600w podzielona na dwa tryby prędkości. Urządzenie pracuje stosunkowo cicho, w ręce leży bardzo dobrze dzięki ergonomicznej rączce. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić, nawet na siłę. Praca z nim to czysta przyjemność. Takie urządzenie w kuchni to rzecz niezbędna. Dzięki blenderowi przygotowywanie napojów, drinków, koktajli czy też szejków stanie się dziecinnie proste. Mieszanie płynów Rozdrabnianie owoców i warzyw zajmuje dosłownie chwilę. Można go też wykorzystać przy robieniu własnego : majonezu, sosu, kremu itp. Można również użyć go do rozdrabniania gotowych zup aby uzyskać kremową konsystencję lub by przygotować posiłek dla maluszków. Jak widać multum zastosowań a zajmuje tak mało miejsca ! Każdy kto spędza czas na gotowaniu doceni jego umiejętności. Umycie po skończonej pracy jest również bardzo proste. Łatwo go rozłożyć, resztki jedzenia nie osiadają w jakichś konkretnych trudno dostępnych miejscach. Podsumowując - same plusy, brak zauważalnych wad. Urządzenie warte polecenia, można je dostać na stronie sklepu NEO24. pl

niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę


Składniki :
  • 500g mąki
  • 120g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Przygotowanie :

Miód, masło i cukier podgrzej w rondelku. Przestudź masę. Wbij jajko i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.  Rozwałkuj i wytnij dowolne wzorki. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Ostudzone pierniczki włóż do puszki. Zamknij. Po 2-3 dniach będą miękkie. 




Lukier królewski - lukrowanie pierniczków

Lukier królewski - 
lukrowanie pierniczków


Do lukrowania pierniczków głownie będzie potrzebny pergamin do wypieków.
Przydadzą się również wykałaczki czy patyczki po lodach. 
Oprócz lukru możesz zaopatrzyć się w kolorowe posypki, cukrowe gwiazdki i inne cuda które można znaleźć w sklepie.
Żeby zmienić kolor cukru użyj barwników spożywczych. Te podstawowe kolory można już kupić w większych sklepach.  

Do przygotowanie lukru królewskiego potrzebne będą :
  • cukier puder - przesiany - około 1,5 szklanki
  • białko z jajka L
Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko na wolnych obrotach, tak aby powstał gęsty lukier. Ważne żeby, cukier całkowicie się rozpuścił. Lukier przelej do mniejszych miseczek i do każdego daj parę kropel barwnika. Energicznie wymieszaj. Udekoruj ciasteczka. 

 Jeśli uważasz że, lukier jest zbyt gęsty dodaj po 3-4 krople wody. Dokładnie wymieszaj.

Lukier przelej do wcześniej przygotowanych papierowych rożków. Im mniejszy rożek, tym dokładniejsze wzorki narysujesz. 


Przygotowanie rożków papierowych :

Wytnij nieduże prostokąty z papieru do pieczenia. W dłoniach uformuj tutkę. (Najlepiej chwyć prostokąt i nawiń go na dwa palce. ) Pamiętaj, że na końcu musi powstać szpic.  Zagnij brzegi rożka do wewnątrz, żeby się nie rozwijał. Łyżeczką wlej lukier i ponownie zawiń tutkę. Nożyczkami odetnij końcówkę.











sobota, 14 grudnia 2013

Idealny miodownik

Idealny miodownik

Miodownik to tradycyjne, pyszne ciasto karmelowo-miodowe. Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, przygotowywany tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przywołuje dobre wspomnienia, oraz wyjątkową atmosferę świąt. Do jego upieczenia użyłam jak zwykle Margaryny Palma, która również towarzyszy mi , a wcześniej mojej mamie i babci. Nadaje ciastom niepowtarzalny smak i aromat dzięki recepturze opartej o olej palmowy.
Ciasto możesz przygotować 2 dni wcześniej, a krem na następny dzień. Dobrze jest jak ciasto poleżakuje dobę w lodówce. Wtedy cała masa wchłonie się do miodownika.

Składniki ciasto :
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
  • 1 płaska łyżeczka sody (do masy )
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody ( do mąki )
Przygotowanie :

Do miski wsyp cukier, kakao i sodę. Dodaj miód, margarynę i wbij jajka. Postaw garnek na garnku z gorącą wodą i ubijaj na parze przez 10-15 minut. Na  stolnicę wysyp mąkę z sodą. Zrób wgłębienie i wlej wolnym strumieniem masę , cały czas łącząc z mąkę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na 4 równe części ( najlepiej podziel ciasto przy pomocy wagi). Rozwałkuj na bardzo cienkie placki.  Jeden z placów włóż do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Placki powinny być twarde.

Składniki masa :
  • 1L mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kostki margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
  • 1 laska wanilii
  • 1 puszka masy kajmakowej ( u mnie 500g)
  • kakao do posypania ciasta
Przygotowanie :

Odlej do miski 1 szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka. Wrzuć pokrojoną laskę wanilii na pół i wsyp cukier.  Doprowadź do wrzenia. Wolnym strumieniem wlej mieszankę mleka z mąką. Cały czas energicznie mieszając aż będzie gęsta. Odstaw z ognia, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami dodaj masę mleczną oraz masę kajmakową. Każdy placek posmaruj masą układając kolejny. Górę ciasta posmaruj masą. Posyp kakao i odstaw do lodówki na całą noc.

Blaszka : 30cm x 24 cm



Print