środa, 4 grudnia 2013

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

 Domowa masa makowa świetnie nadaje się do makowca czy innych ciast.
Dodaję ją również do pierogów. Jest pyszna !
Składniki : 
  • 500g maku
  • 1/4 kostki masła
  • szklanka cukru
  • 3 białka
  • 3 łyżki miodu
  • 150g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 100g migdałów
  • aromat waniliowy

Przygotowanie :

Mak opłukaj i wsyp do wrzącej wody. Zagotuj i odstaw na 30 minut. Starannie odsącz z wody na sicie i 3 razy zemleć w maszynce. Dodaj miód ze stopionym masłem oraz posiekane bakalie, cukier, aromat oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

 

10 komentarzy:

  1. idealna do świątecznych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa masa makowa musi smakować o niebo lepiej od kupnej !

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) mam pytanko - ile taka masa może stać w lodówce .Dziękuję za odpowiedź ELA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę przechowuję w lodówce szczelnie zakrytą folią do żywności do 7 dni.
      Białko z jajek dodaj dopiero przed samym przygotowaniem np. ciasta.

      Pozdrawiam ciepło, Ewelina

      Usuń
  4. wspaniały przepis, na pewno o niebo lepszy od kupnej masy makowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w 100%. Do masy możesz zawsze dodac więcej ulubionych bakalii a nie śladowych ilości w gotowej :)

      Usuń
  5. Może być użyta do makiełków?:_)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być użyta ale bez białka i z dodatkiem alkoholu np. wiśniówki i dodałabym troszkę wiecej masła ok 100g.

      Życzę smacznego :)

      Usuń

Print