Miękkie pierniczki glazurowane
Przepis na pierniczki pochodzi ze starej książki "Kuchnia Śląska".
Co rok przygotowujemy je na święta.
Są tak pyszne, że nie pamiętam by leżakowały dłużej niż 2 dni.
W tej wersji dodałam więcej kakao a mniej przyprawy do pierników.
Składniki pierniczki:
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao ( ja dałam kopiastą łyżkę)
- 2 łyżki przyprawy do pierników ( ja dałam 1 łyżkę)
- 2 szklanki mąki
- 150g śmietany 18%
- 1/2 łyżeczka sody
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1/2 pomarańczy
- kilka kropel soku z cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
Do miski wlej śmietanę. Wsyp cukier, sodę oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Dodaj skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Wsyp kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Zmiksuj wszytko. Ciasto powinno by klejące. Dłonie zamocz w zimnej wodzie i uformuj kulki w wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 15 minut.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.
Gorące pierniczki polukruj. Pozostaw do ostygnięcia.
Pierniczki możesz włożyć do puszki i przechowywać przez 2-3 tygodnie.
Wyglądają bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuńIle ich wychodzi ?
Witam ciepło,
UsuńWychodzi około 25-30 szt .
Pozdrawiam.
Chociaż ja wolę bardziej korzenne, a mniej kakaowe pierniczki, to te i tak wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, IS
Te zrobiłam bardziej kakaowe bo mój mały już powoli ma dość pierniczków a dopiero początek grudnia :P
Usuńwyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńwitam, ten przepis bardzo mnie kusi, ale zastanawiam się, czy "puchar" środek jest środkiem Anglo Saxon? Jestem francuskim i nie wiem, co to jest środek grmercibon niedziela
OdpowiedzUsuńjojo
Essayez ceci:
Usuń1 tasse de sucre
1 oeuf
(Soupe j'ai donné entassant) de poudre de cacao 1 cuillère à soupe
2 cuillères à soupe d'épices de pain d'épice (j'ai ajouté 1 cuillère à soupe)
2 tasses de farine
150g de crème 18%
1/2 cuillère à café de bicarbonate de soude --> ou la poudre à pâte
le zeste de 1 citron
zeste d'une demi-orange
Verser la crème dans un bol. Mettez le sucre, le bicarbonate de soude, et marteler l'œuf. Bien mélanger les ingrédients. Ajouter le zeste de citron et d'orange. Verser le cacao, pain d'épice épices et la farine. Mélanger le tout. La pâte doit être collante. Mains tremper dans l'eau froide et façonner en boules de la taille d'une noix. Disposer sur une plaque à pâtisserie recouverte de papier sulfurisé et cuire au four pendant 15 minutes à 200 degrés.
Répondez à la réponse en anglais, il sera plus facile pour moi.
Czy one są ciągle miękkie czy twarde i muszą leżakować? Szukam takich od razu do jedzenia :) Które można zrobić dzień przed świętami. A i ile ich wychodzi z przepisu?
OdpowiedzUsuńPierniczki są miękkie i w sumie nie wymagają leżakowania. Z przepisu wychodzi około 25-30 pierniczków.
UsuńPozdrawiam ciepło, Ewelina
idę robić :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia ! :)
UsuńZachęcam również do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo :)
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
p.s. masz wpisane 2 razy jajko :)
Usuńdziękuje :)
Usuńpierniczki zrobione. szybki i pyszne... pozwolisz że dodam je u siebie? oczywiście z odnośnikiem do inspiracji :)
UsuńOczywiście ! :)
UsuńBardzo się cieszę że smakowały :)
Przepysznie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńWow, a to nowość, na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńPS Uwielbiam twojego bloga :))
Pozdrawiam, Kinga
Polecam! są naprawdę przepyszne !
UsuńDziękuje za miłe słowa :)
pozdrawiam, Ewelina
w środę zrobię! :)
OdpowiedzUsuńjuż się nie mogę doczekać aż ich skosztuję, bo powiem szczerze, że chyba prostszego przepisu na pierniczki to ja jeszcze nie widziałam ;)
Życzę smacznego ! :)
Usuńzrobiłam! :) pycha są i z pewnością będę je reklamować dalej, bo są tego warte! :)
UsuńBardzo sie cieszę że smakowały. U nas znikneły jeszcze ciepłe z blaszki :P
UsuńZachęcam do dodania zdjęcia na tablicę Fb Anyzkowa :)
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńKiedy najlepiej je upiec, aby były mięciutkie na święta? :)
OdpowiedzUsuńKiedy najlepiej je upiec, aby były mięciutkie na święta? :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńPierniczki są miękkie od razu , nie trzeba je przygotowywać 2-3 tyg wcześniej