Kremówka na biszkopcie z bitą śmietaną
Składniki biszkopt jasny : ( blaszka 24cmx26cm )
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- do nasączania biszkoptu : adwokat,
- cukier puder- po posypania ciasta.
Przygotowanie biszkoptu :
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania.
Pojedynczo dodawaj żółtka. wsyp mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia i połącz składniki. Dodaj olej. Ciasto przelej do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 20 minut.
Składniki krem budyniowy :
- 3 żółtka,
- 3 szklanki mleka,
- 100g cukru pudru,
- aromat waniliowy,
- 100g masła,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie kremu budyniowego :
Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Wsyp cukier puder i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj żółtka i aromat. Zmiksuj całość i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostudzenia.
Masło zmiksuj i dodaj partiami budyń.
Przygotowanie masy śmietankowej :
- 400ml kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania śmietan fixu.
Przygotowanie masy śmietankowej :
Śmietanę zmiksuj na wysokich obrotach z cukrem pudrem i fixem.
Przygotowanie ciasta :
Biszkopt przekrój na pół. Jedną cześć nasącz adwokatem. Rozsmaruj pół porcji bitej śmietany i wylej masę budyniową. Górę posmaruj drugą częścią masy śmietankowej. Połóż drugi biszkopt i posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.