Śledzie z bakaliami i wędzoną śliwką
Tradycyjne śledzie w całkowicie nowej odsłonie - marynowane w oleju rzepakowym z bakaliami i niezwykle aromatycznej śliwce wędzonej. Koniecznie musi zagościć to danie na świątecznym stole !
Świetnie nadaje się jako przekąska - przekonajcie się sami !
Składniki :
- 300g filetów śledziowych matiasów,
- 150g orzechów włoskich,
- 150g migdałów,
- 3 - 4 szt śliwki wędzonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 150ml - 200 ml oleju Wielkopolski rzepakowy,
- 2 łyżki octu jabłkowego.
Filety wymocz w zimnej wodzie przez noc. Najlepiej zmieniając wodę 2-3 razy. Osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp cynamonem. Orzechy i migdały upraż na suchej patelni. Śliwki potnij w paseczki. Ułóż w słoiku śledzie, następnie skrop octem jabłkowy i ułóż bakalie. Powtarzaj czynność. Całość dociśnij w słoiku i zalej olejem rzepakowym. Słoik włóż do lodówki na 3-4 dni.
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez www.olejkonwenanse.pl
#olejkonwenanse #OlejWielkopolski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz