Świąteczne pralinki z kaszy jaglanej
Pyszne pralinki o świątecznej nucie z duża ilością bakali
to świetna propozycja na zdrowy deser.
Dzięki olejowi z nasion lnu są wyjątkowo zdrowe.
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w oleju przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Pralinki świetnie nadają się na prezent dla bliskiej osoby.
Składniki :
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki oleju lnianego SemCo ,
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
- 3/4 szklanki orzechów włoskich,
- 50g daktyli,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- dodatkowo : garść orzechów włoskich oraz wiórki kokosowe do obtaczania.
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Kaszę opłucz pod gorącą wodą. Przełóż do rondelka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Ostudź i przełóż do miski. Dodaj kakao, przyprawę do pierników, wiórki kokosowe, orzechy i daktyle. Wlej olej. Całość zblenduj - masa nie musi być gładka. W dłoniach uformuj niewielkie kuleczki. Przygotuj posypkę. Orzechy posiekaj i przełóż do miseczki. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Kulki obtocz w posypce. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Podoba mi się dodatek tego oleju lnianego. Może spróbuję zrobić takie pralinki, jeśli wystarczy mi czasu :)
OdpowiedzUsuńDodatek oleju sprawia że pralinki są wyjątkowo szlachetne :) Zdrowe i pyszne.
UsuńMam nadzieję że zdążysz wypróbować przepis :) Wesołych Świąt !
świetna propozycja dla tych, którzy starają się jeść zdrowo, nawet w tym okresie świątecznym. Warto wypróbować. Ja dużo fajnych przepisów, również na święta i Sylwestra znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńNa pewno coś z nich przyrządzę na zbliżające się Święta.