Wigilijny barszczyk z uszkami
Już się nie mogę doczekać świąt...
barszczu, zupy grzybowej, karpia...
Zupy smakują zupełnie inaczej a przygotowana z własnego zakwasu
jest niezwykle aromatyczna.
Uszka możesz przygotować wcześniej i zamrozić.
Składniki barszczyk : 500g buraczków, 1,5l bulionu warzywnego, 2 grzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, sok z 1/2 cytryny, zakwas burakowy.
Przygotowanie barszczyk : Buraki oczyść, zalej wodą i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Następnie buraczki ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zalej bulionem, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Zupę ściągnij z ognia wlej zakwas i sok z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Przed podaniem barszczyk należy podgrzać, ale nie gotować ponieważ może stracić kolor.
Składniki uszka z grzybami : 200g mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki ciepłej wody, sól, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie : Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj grzyby w tej samej wodzie co się moczyły. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulę i grzyby zmiel w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (Jeśli masa będzie rzadka dodaj 1-2 łyżki bułki tartej).
Na stolnicę wysyp mąkę i sól, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej wodę. Ugnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na 30-40 minut. Rozwałkuj ciasto i za pomocą małej szklanki wytnij kółka. Na środku ułóż niewielką ilość farszu i sklej. Uszka gotuj 3-4 min aż wypłyną i zrobią się miękkie.