piątek, 18 września 2020

Sok z aronii

 Sok z aronii 


Składniki :
  • 1 kg świeżych owoców  aronii,
  • 500g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 500ml wody,
  • garść z liści aronii.
Przygotowanie :

Owoce dokładnie oczyść i umyj. Aronię osusz. Włóż do woreczka foliowego i zamroź na minimum 12 godzin.

Owoce przesyp do garnka. Wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Sok przelej do słoiczków. Sitko wyłóż pieluchą i przełóż owoce. Odciśnij sok.

Gotowy sok możesz pasteryzować w słoiczkach lub przechować w lodówce do 2 tygodni.

Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego słoika wlej gorący syrop. Do dużego garnka wlej wodę na 3/4 wysokości słoików.  Zagotuj. Włóż słoiczki do wody i  pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z  wody i ułóż do góry dnem.






Print