Sok z aronii
Składniki :
- 1 kg świeżych owoców aronii,
- 500g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 500ml wody,
- garść z liści aronii.
Przygotowanie :
Owoce dokładnie oczyść i umyj. Aronię osusz. Włóż do woreczka foliowego i zamroź na minimum 12 godzin.
Owoce przesyp do garnka. Wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Sok przelej do słoiczków. Sitko wyłóż pieluchą i przełóż owoce. Odciśnij sok.
Gotowy sok możesz pasteryzować w słoiczkach lub przechować w lodówce do 2 tygodni.
Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego słoika wlej gorący syrop. Do dużego garnka wlej wodę na 3/4 wysokości słoików. Zagotuj. Włóż słoiczki do wody i pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z wody i ułóż do góry dnem.