Ciastka orzeszki piernikowe
Składniki :
- 2 3/4 szklanki mąki,
- 2 łyżka kakao,
- 1 łyżka przyprawy do pierników,
- 250g masła,
- 2 jajka L,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie :
Mąkę przesiej do miski z kakao i przyprawą do piekarnika. Dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzej maszynkę do orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki ciasta. Włóż do maszynki i piecz do momentu same będą same będą odskakiwać z foremki.
Składniki nadzienie :
- 200g miękkiego masła,
- 200g masy krówkowej,
- 100g zmielonych migdałów.
Masło przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na puszystą masą. Nie przerywając miksowania dodaj masę krówkową i migdały.
Do każdej skorupki ciasteczek włóż farsz. Orzeszki zlep ze sobą. Ciasteczka włóż do lodówki.