czwartek, 28 listopada 2019

Ciastka orzeszki piernikowe

Ciastka orzeszki piernikowe 



Składniki :

  • 2 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do pierników,
  • 250g masła,
  • 2 jajka L,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski z kakao i przyprawą do piekarnika. Dodaj cukier puder i sodę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto.  Włóż do lodówki na 1 godzinę.  

Nagrzej maszynkę do orzeszków. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki ciasta. Włóż do maszynki i piecz do momentu same będą same będą odskakiwać z foremki. 

Składniki nadzienie :
  • 200g miękkiego masła,
  • 200g masy krówkowej,
  • 100g zmielonych migdałów.
Przygotowanie nadzienia :

Masło przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na puszystą masą. Nie przerywając miksowania dodaj masę krówkową i migdały.

Do każdej skorupki ciasteczek włóż farsz. Orzeszki zlep ze sobą. Ciasteczka włóż do lodówki. 

czwartek, 21 listopada 2019

Zupa krem z ziemniaków z chrzanem

Zupa krem z ziemniaków z chrzanem 


Składniki :
  • 1 średni por, ( biała część )
  • 6 ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 2  łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion.
 Przygotowanie :

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekany por i smaż parę minut. Ząbki czosnku obierz i potnij na mniejsze kawałki. Smaż całość parę minut.  Wrzuć pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj chrzan i śmietanę. Gotuj ponownie parę minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

 

wtorek, 19 listopada 2019

Domowe hot-dogi z grillowaną kiełbaską

Domowe hot-dogi z grillowaną kiełbaską 


Składniki :
  • 4 ulubione bułki hot dog,
  • 4 kiełbaski,
  • 2 pomidory malinowe, 
  • 1 cukinia,
  • sałata,
  • marynowana czerwona cebula,
  • czarnuszka,
  • ketchup,
  • 1 łyżka oleju.
Przygotowanie :

Bułeczki zgrilluj na suchej patelni. Niewielką ilość oleju rozsmaruj na patelni podsmaż kiełbaski oraz pokrojoną cukinię.  Bułki przekrój na pół. Posmaruj ketchupem. Włóż do środka liść sałaty oraz kiełbaskę. Ułóż cukinię,pokrojone pomidorki oraz marynowaną cebulę. Całość posyp czarnuszką. 

piątek, 15 listopada 2019

Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą 


Składniki: 
  • 400g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule, 
  • 2 kiełbasy wiejskie, 
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 300g mięsa pieczonego, 
  •  olej,
  •  makaron ,
  •  sól, 
  • pieprz,
  • tymianek.

Przygotowanie :
 

Kapustę pokrój.  Podsmaż na rozgrzanym oleju co jakiś czas mieszając. Wlej niewielką ilość wody i duś 10minut. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę i cebulę  pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla i podsmaż całość. (najlepiej w rondu gdzie będzie można wrzucić kapustę). Do podsmażonej wędliny wrzuć ugotowaną kapustę, ugotowany makaron oraz rozdrobnione mięso pieczone. Duś na wolnym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

poniedziałek, 4 listopada 2019

Makaron bolognese z indyka dla dzieci

Makaron bolognese z indyka 
dla dzieci Angry Birds



Składniki :
  •  400g mięsa mielonego z indyka, 
  • 700ml passaty pomidoroweJ, 
  • 1 cebula, 
  • 1 papryczka chilli, 
  •  oliwa,
  •  sól, 
  • pieprz, 
  • oregano,
  • bazylia, 
  • 150ml bulionu.
Przygotowanie :
 Cebulę i chilli pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej passatę i bulion. Całość wymieszaj i duś 10 minut. Dopraw bazylią i oregano.

niedziela, 3 listopada 2019

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe 


Składniki :
  • 500g mąki,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) ,
  • 150ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko L,
  • 30g roztopionego masła,
  • 250g purre z dyni, 
  • ewentualnie - 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.


Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, cukier , sól i drożdże. Wymieszaj. Dodaj jajko, masło i purre z dyni. Wlej wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto podziel na równie części. Uformuj bułeczki. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Bułeczki natnij nożem na brzegach. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.

Print