Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami
Składniki naleśniki :
- 200g mąki,
- 50g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- szczypta soli.
Składniki dodatkowe :
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- sezam,
- olej do smażenia.
Składniki
nadzienie :
- 1 kg karczku bez kości,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2
małego selera,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- 1
łyżeczka papryki chilli w płatkach,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 mała bułka,
- mleko do namaczania bułki
- 50g suszonych grzybów,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie
naleśniki :
Wszystkie składniki ubij na gładką masę. Smaż naleśniki
wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż
jeden na drugim.
Przygotowanie
nadzienia :
Grzyby zalej zimną wodą i mocz 30minut. Posiekaj drobno. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła podsmaż grzyby.
Bułkę zamocz e mleku. Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę,
seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu
przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na
mniejsze części. Zmiel wraz z marchewką oraz namoczoną bułką i wcześniej przygotowanymi grzybami. Na patelni rozgrzej olej i
podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa, wlej śmietanę. Wymieszaj całość. Przypraw solą, pieprzem.
Przygotowanie
krokiety :
Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych
jajkach z mlekiem i na końcu w bułce tartej i sezamie. Smaż na złoty kolor.