sobota, 28 lutego 2015

Paluchy francuskie z serem

Paluchy francuskie z serem


Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100g drobno startego sera,
  • papryka słodka,
  • rozbełtane jajko.
Przygotowanie :

Ciasto potnij na cienkie paseczki. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp startym serem i papryką. Paseczki francuskie przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.

piątek, 27 lutego 2015

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa


Składniki :
  • 300g mięsa mielonego wołowego,
  • 2-3 pomidory,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • 150g ryżu parabolicznego,
  • 1/2 małej kapusty białej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bulion,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Posmaż mięso. Kapustę pokrój drobno. Przełóż do garnka. Dodaj pokrojone pomidory, cebulę oraz czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Do zupy dodaj wcześniej przygotowane mięso oraz wysp ryż. Duś na wolnym ogniu  z 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


środa, 25 lutego 2015

Zupa pomidorowa z ostrymi pulpecikami

Zupa pomidorowa z ostrymi pulpecikami 

Składniki : 
  • 6 - 8 szt dojrzałych pomidorów,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany,
  • oliwa z oliwek. 
Składniki pulpeciki :
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 1 łyżeczka chilli.
Przygotowanie :

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Wsadź do blendera i zmiksuj. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Wrzuć pomidory,posiekany drobno czosnek i wlej bulion. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę.

Do miski wrzuć mięso,   sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 10-15 minut mieszając co jakiś czas. 

poniedziałek, 23 lutego 2015

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami 


Składniki biszkopt :
  • 8 jajek,
  •  3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki nadzienie :
  • 3 różne galaretki, ( u mnie truskawkowa, agrestowa i cytrynowa )
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej, ( na 500ml )
  • cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie :

Każdą z osobna galaretkę rozpuść  w 1,5 szklance gorącej wody. Przelej do podłużnych foremek. Ostudź i włóż do lodówki aby stężała. Pokrój nożem na małe kwadraciki. 


Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wlej żelatynę i dokładnie połącz składniki. Wsyp pokrojone galaretki i wymieszaj. Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z galaretkami. Przykryj drugą częścią biszkoptu i posyp cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny. 


czwartek, 19 lutego 2015

Racuchy z drożdżami i z tartymi jabłkami

Racuchy z drożdżami i z tartymi jabłkami 

Składniki :

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 5g drożdży instant,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 duże jabłka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier, drożdże i wlej ciepłe mleko. Zmiksuj dokładnie. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ciasto na 40-50 minut. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj. W garnku rozgrzej olej. Łyżkę zamocz w gorącym oleju i smaż racuchy na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. 



wtorek, 17 lutego 2015

"Różowe " kluski śląskie

"Różowe " kluski śląskie



Składniki kluski :
  •  600g ugotowanych ziemniaków,
  • 400g mrożonego puree z buraków,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju.
 Przygotowanie kluski :

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj puree i smaż na wolnym ogniu parę minut. Wlej sok z cytryny i cukier. 

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i dodaj buraki. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.




Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.  

niedziela, 15 lutego 2015

Krakersy z ziarnami ( jak pieczywo chrupkie )

Krakersy z ziarnami 
( jak pieczywo chrupkie )


Składniki :
  • 200 ml wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • słonecznik,
  • sezam,
  • tłuszcz do nasmarowania miski.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Wlej wodę oraz wsyp cukier, drożdże i sól. Wymieszaj a następnie wyrób ciasto. ( jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać troszkę wody ). Ciasto przełóż do miski natłuszczonej. Przykryj ścierką i odstaw na 40 minut. Ciasto wyłóż na blat. Podsyp mąką i rozwałkuj na cienki placek. Posyp sezamem i słonecznikiem. Lekko dociśnij ziarna. Nożem wytnij dowolne kształty. Krakersy przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 12 minut.


sobota, 14 lutego 2015

Marmurkowe ciasteczka serduszka

Marmurkowe ciasteczka serduszka 


Składniki : 

  • 120g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • czerwony barwnik.
Przygotowanie :

Masło przełóż do miski  i za pomocą miksera utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp cukier. Wbij jajko i połącz składniki. Na koniec wsyp partiami mąkę i wyrób ciasto. Podziel na dwie części. Do jednej dodaj barwnik spożywczy i połącz składniki ze sobą. Dwa kawałki ciasta zawiń osobno w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut. Wyciągnij ciasto i połącz ze sobą dwa kawałki tworząc marmurkowy wzór. Rozwałkuj i wytnij foremkami serduszka. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 10-12 minut. 



środa, 11 lutego 2015

Słodkie walentynki

Słodkie walentynki z Milką


14 luty tuż tuż, a ja już otrzymałam swoją pierwszą Walentynkę! Przepyszne mleczko alpejskie w nowej odsłonie prosto od Milki ! Wspaniały i niespodziewany prezent. Delikatne pianki w kształcie serduszek o smaku malinowym i oblane czekoladą mleczną z mleka alpejskiego są idealnym rozwiązaniem na Walentynkowy prezent. 
  Są naprawdę pyszne i na pewno podbiją serca Waszych ukochanych.





Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami

Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami

Składniki naleśniki : 
  • 200g mąki, 
  • 50g roztopionego masła, 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mleka,
  •  szczypta soli.

 Składniki dodatkowe : 
  • bułka tarta,
  •  2 jajka,
  • 2 łyżki mleka, 
  • sezam,
  •  olej do smażenia.

Składniki nadzienie :
  •  1 kg karczku bez kości, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1/2 małego selera,
  •  2 cebule, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 ząbki czosnku,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
  •  liść laurowy, 
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 mała bułka,
  • mleko do namaczania bułki
  • 50g suszonych grzybów,
  • 1 łyżka masła.
 Przygotowanie naleśniki : 
Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.

Przygotowanie nadzienia : 
Grzyby zalej zimną wodą i mocz 30minut. Posiekaj drobno. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem  masła podsmaż grzyby.
Bułkę zamocz e mleku. Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części.  Zmiel wraz z marchewką oraz namoczoną bułką i wcześniej przygotowanymi grzybami. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa, wlej śmietanę. Wymieszaj całość. Przypraw solą, pieprzem.
Przygotowanie krokiety : 

Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych jajkach z mlekiem i na końcu w bułce tartej i sezamie. Smaż na złoty kolor. 
 



Dla spóźnialskich ! Przepisy na tłusty czwartek

Dla spóźnialskich !
 Przepisy na tłusty czwartek


Wszystkie przepisy pod jednym adresem.

Zapraszam : Tutaj

poniedziałek, 9 lutego 2015

Koktajl malinowo-bananowy ze słodką bezą

Koktajl malinowo-bananowy
 ze słodką bezą 


Składniki :
  • szklanka mrożonych malin, 
  • 1 banan,
  • 100 ml mleka,
  • bezy do posypania. 
Przygotowanie :

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Podawaj schłodzone. Koktajl podawaj z pokruszoną bezą. 

sobota, 7 lutego 2015

Sycąca zupa z kurczaka

Sycąca zupa z kurczaka

Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 małego selera,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • bulion.
Przygotowanie :

Fileta z kurczaka oczyść. Przełóż do garnka. Wrzuć startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler.  Zalej bulionem. Gotuj około 10 minut. Mięso wyciągnij z garnka i za pomocą widelca porwij na kawałki. Włóż ponownie do zupy.  Do kubeczka wlej śmietanę, trochę zimnej wody i dodaj mąkę. Wymieszaj wszystko. Przelej śmietanę do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.




wtorek, 3 lutego 2015

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej 


Składniki :

  • 1/2 szt kapusty pekińskiej,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4-6 szt ogórków kiszonych,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 2 marchewki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz, 
  • tymianek.

Przygotowanie :

Kapustę pokrój. Przełóż do miski. Dodaj kukurydzę, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone ogórki i paprykę. Do szklanki wlej olej i sok z cytryny. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Przelej sos do warzyw i delikatnie wymieszaj. 


Print