Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Składniki biszkopt :
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki nadzienie :
- 3 różne galaretki, ( u mnie truskawkowa, agrestowa i cytrynowa )
- 500ml śmietanki 30%,
- 1 opakowanie żelatyny deserowej, ( na 500ml )
- cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie :
Każdą z osobna galaretkę rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody. Przelej do podłużnych foremek. Ostudź i włóż do lodówki aby stężała. Pokrój nożem na małe kwadraciki.
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wlej żelatynę i dokładnie połącz składniki. Wsyp pokrojone galaretki i wymieszaj. Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z galaretkami. Przykryj drugą częścią biszkoptu i posyp cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
pyszna kostka Rubika:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt wygląda bardzo ciekawie.Kolor i puszystość;)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto, takie wiosenne
OdpowiedzUsuńCudownie kolorowy :)
OdpowiedzUsuń