poniedziałek, 23 lutego 2015

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami 


Składniki biszkopt :
  • 8 jajek,
  •  3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki nadzienie :
  • 3 różne galaretki, ( u mnie truskawkowa, agrestowa i cytrynowa )
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej, ( na 500ml )
  • cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie :

Każdą z osobna galaretkę rozpuść  w 1,5 szklance gorącej wody. Przelej do podłużnych foremek. Ostudź i włóż do lodówki aby stężała. Pokrój nożem na małe kwadraciki. 


Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wlej żelatynę i dokładnie połącz składniki. Wsyp pokrojone galaretki i wymieszaj. Biszkopt przekrój na pół. Przełóż dół do formy w której się piekł i wlej ubitą śmietanę z galaretkami. Przykryj drugą częścią biszkoptu i posyp cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny. 


5 komentarzy:

Print