Racuchy z drożdżami i z tartymi jabłkami
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 5g drożdży instant,
- 4 łyżki cukru,
- 2 duże jabłka,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie :
Mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier, drożdże i wlej ciepłe mleko. Zmiksuj dokładnie. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ciasto na 40-50 minut. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj. W garnku rozgrzej olej. Łyżkę zamocz w gorącym oleju i smaż racuchy na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Uwielbiam smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńChyba już kilka lat nie jadłam racuchów :)
OdpowiedzUsuńjakie one są ładne ! :) Mniam.
OdpowiedzUsuń