czwartek, 19 lutego 2015

Racuchy z drożdżami i z tartymi jabłkami

Racuchy z drożdżami i z tartymi jabłkami 

Składniki :

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 5g drożdży instant,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 duże jabłka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier, drożdże i wlej ciepłe mleko. Zmiksuj dokładnie. Miskę przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia ciasto na 40-50 minut. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj. W garnku rozgrzej olej. Łyżkę zamocz w gorącym oleju i smaż racuchy na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem. 



4 komentarze:

Print