czwartek, 21 maja 2020

Aromatyczny krem z pieczonego kalafiora z pesto buraczkowym

Aromatyczny krem z pieczonego kalafiora
 z pesto buraczkowym ( botwnikowym )

Kalafior to łatwo dostępne i wszystkim znane warzywo. Według mnie bardzo niedoceniany. Na polskich stołach głównie podawany jako ugotowany dodatek do drugiego dania. Ja uwielbiam jednak robić z niego kremowa zupę. Koniecznie upieczony i doprawiony najlepszymi przyprawami Vegeta. Nabiera orzechowego aromatu. Aby danie nabrało wyjątkowego charakteru koniecznie podaj go z buraczkowym pesto. Domownicy będą zachwyceni.

Składniki :
Przygotowanie :

Kalafior podziel na mniejsze kawałki. . Różyczki kalafiora oraz czosnek natrzyj niewielką ilością oleju. Przełóż na blaszkę. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury  stopni i piecz 15-20 minut.

Upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i całość zblenduj. Dopraw przyprawą Vegeta Natur w płynie oraz pieprzem. Całość podgrzej. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. 

Składniki pesto botwinkowe ( buraczkowe ) :
  • garść liści z botwinki,
  • 2-3 małe buraczki, ( mogą być wcześniej upieczone z kalafiorem )
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 2-3 łyżki oliwy.
Przygotowanie :

Do miski blendera włóż pokrojone liście botwinki oraz małe buraczki. Dodaj czosnek oraz migdały. Wsyp parmezan i wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę. 

Zupę przelej do miseczek. całość polej delikatnie pesto.





Przepis bierze udział w akcji :

Przepisy inspirowane naturą

środa, 20 maja 2020

Sałatka z młodych warzyw z sosem z ogrodowych ziół

Sałatka z młodych warzyw 
z sosem z ogrodowych ziół 

Tegoroczna wiosna przywitała nas wyjątkowo piękna pogoda jak i specyficznymi okolicznościami. Nie możemy swobodnie korzystać z jej uroków ale od czego jest wyobraźnia i Vegeta natur? Postanowiłam odtworzyć wspomnienia zeszłorocznych smaków przygotowując pyszna sałatkę. Jej bohaterami są świeże warzywa łatwo dostępne o tej porze roku i przyprawa vegeta natur bez której całość nie zyskałaby wiosennej świeżości której oczekiwałam!

Składniki :
  • 6-8 szt  małych ugotowanych młodych ziemniaków ``w mundurkach ``
  • pęczek szparagów,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 - 3 ogórki gruntowe,
  • 2 łyżeczki przyprawa Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami,  www.vegeta.pl
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2000ml jogurtu naturalnego,
  • 1/2 pęczku szczypiorku,
  • 1/2 pęczku koperku,
  • 1/2 pęczku zielonej pietruszki natki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Wsyp przyprawę Vegeta Natur i wymieszaj. Dodaj pokrojone ziemniaki na pół i smaż co jakiś czas delikatnie mieszając. Dodaj szparagi i smaż całość na wolnym ogniu. Ogórki pokrój w plasterki a cebulę w pióra. Jajka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Do miski blendera wlej jogurt. Dodaj zioła - koperek, pietruszkę i szczypiorek.  Zmiksuj całość.

Sos wylej na półmisek. Ułóż wcześniej przygotowane ziemniaki, szparagi, ogórki i jajka. Całość posyp czerwoną cebulę i posiekanymi ziołami.







Przepis bierze udział w akcji :
Przepisy inspirowane naturą


poniedziałek, 18 maja 2020

Bataty po meksykańsku

Bataty po meksykańsku 

Bardzo lubię bataty. Można je podawać na wiele sposobów ale moim ulubionym jest prosto z grilla. Zawsze są atrakcją spotkań ze znajomymi. Tego roku z powodu panujących warunków trudno o spotkanie w gronie przyjaciół więc pozostaje odtworzenie tego w domu. Tym razem postanowiłam przygotować je po meksykańsku. Fasola kukurydza odrobina chilli a jako idealne dopełnienie Vegeta nature. To nie może się nie udać. Efekt jest oszołamiający i sama już nie wiem czy to danie lepiej wygląda czy smakuje. Koniecznie spróbujcie !

Składniki :
  • 5 -6 szt niedużych batatów,
  • olej do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 puszki fasoli,
  • 1 mała papryczka chilli,
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw  www.vegeta.pl
  • pieprz,
  • 50g-80g startej mozzarelli, 
  • 1 dojrzałe awokado.
Przygotowanie :

Bataty owiń w folię i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz rzez 30 minut ( bataty powinny być miękkie)

Bataty przekrój na pół. Łyżką wydrąż środek pozostawiając brzegi. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Do podsmażonych warzyw dodaj wcześniej wydrążone słodkie ziemniaki. Dokładnie połącz całość. Wsyp przyprawę Vegeta Natur i pieprz. Do łódeczek  wcześniej przygotowanych włóż farsz. Całość posyp mozzarellą. Bataty ponownie włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. 

Przygotowane bataty podawaj z plasterkami awokado.







Przepis bierze udział w akcji :

Przepisy inspirowane naturą


piątek, 8 maja 2020

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką

Kruche ciasto z dżemem i kruszonką 


Składniki : ( blaszka 22x34cm)
  • 150g zimnego masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 3/4 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnego wody. ( jeśli ciasto będzie nie będzie się kleić )
  • 250g-300g ulubionego dżemu, marmolady lub powideł śliwkowych.
Składniki kruszonka :

  • 80g masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie :

Mąkę , cukier puder oraz proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć wlej łyżkę zimnej wody.

Ciasto rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 10 minut.


Przygotuj kruszonkę. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i cukier puder. Wymieszaj całość łyżką aż powstaną grudki.

Z piekarnika wyciągnij podpieczony spód. Całość posmaruj dżemem. Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszoną.

Ponownie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.





poniedziałek, 4 maja 2020

Żółte curry z krewetkami

Żółte curry z krewetkami 


Składniki :
  • 300g  krewetek,
  • 150g fasolki szparagowej zielonej,
  • 1/2 brokuła,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki żółtej pasty curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 200-300ml bulionu,
  • 2cm świeżego imbiru,
  • olej do smażenia,
  • sok z 1/2 limonki,
  • sezam.
Przygotowanie :

W wysokiej patelni podgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz starty na tarce imbir. Dodaj pastę curry. Podsmaż chwilę. Dodaj krewetki i ponownie smaż parę minut. Wlej bulion i wrzuć warzywa - pokrojony brokuł oraz fasolkę. Duś parę minut. Wlej mleczko kokosowe i dodaj kurkumę. Duś od przykryciem 10 minut. Wlej sok z limonki. Całość posyp sezamem.

niedziela, 3 maja 2020

Kokosanki

Kokosanki 


Składniki :
  • 300g wiórek kokosowych,
  • 5 białek, ( w temperaturze pokojowej )
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • szczypta soli.
Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier i ubijaj aż całkowicie się rozpuści. Wsyp wiórki i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do szprycy. Wyciśnij kokosanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni przez 20-25 minut. 


Print