poniedziałek, 4 maja 2020

Żółte curry z krewetkami

Żółte curry z krewetkami 


Składniki :
  • 300g  krewetek,
  • 150g fasolki szparagowej zielonej,
  • 1/2 brokuła,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki żółtej pasty curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 200-300ml bulionu,
  • 2cm świeżego imbiru,
  • olej do smażenia,
  • sok z 1/2 limonki,
  • sezam.
Przygotowanie :

W wysokiej patelni podgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz starty na tarce imbir. Dodaj pastę curry. Podsmaż chwilę. Dodaj krewetki i ponownie smaż parę minut. Wlej bulion i wrzuć warzywa - pokrojony brokuł oraz fasolkę. Duś parę minut. Wlej mleczko kokosowe i dodaj kurkumę. Duś od przykryciem 10 minut. Wlej sok z limonki. Całość posyp sezamem.

2 komentarze:

  1. Po 10 minutach krewetki będą twardą gumą nie do zgryzienia. Doradzam korektę: dusić wszystko bez krewetek 10 m., dodać krewetki i dusić jeszcze 5 min.

    OdpowiedzUsuń

Print