sobota, 23 lutego 2019

Zapiekany filet z kurczaka z fetą

Zapiekany filet z kurczaka z fetą


Składniki : ( dla 4 osób )
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 1 cukinia,
  • 1 opakowanie sera fety,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej.
Przygotowanie :

Pomidory i cukinię pokrój w plasterki. Mięso oczyść. Filety natnij - nie docinając do końca. Posyp solą, pieprzem i ziołami. W powstałe nacięcia włóż na przemian ser , pomidory i cukinię. Całość delikatnie skropl olejem. Mięso włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 -25 minut. 

piątek, 22 lutego 2019

Ciasto z pianką kakaową i z malinami

Ciasto z pianką kakaową i z malinami 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :
  
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki bita śmietana : 
  •  0,5L śmietany 30%, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny.
Przygotowanie  bitej śmietany : 

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.

Pozostałe składniki :
  • 200g świeżych malin,
  • 2 galaretki malinowe.
Przygotowanie ciasta :

Galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia. 

Na biszkopt wylej masę kakaową. Ułóż na górze maliny. Ciasto zalej tężejącą galaretką.
Całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.


piątek, 8 lutego 2019

Ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami 


Składniki :
  • 3 jabłka,
  • cynamon,
  • ewentualnie 1 łyżka cukru,
  • 450g mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 160g masła,
  • 180ml jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • cukier puder do posypania ciasteczek.
Przygotowanie :

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka i wsyp cynamon. Wstaw rondel na małym ogniu i smaż jabłka parę minut.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij jajko oraz dodaj jogurt. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. 

Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Przy pomocy radełka wykrój trójkąty. Natnij na środku. Na każdy trójkąt ułóż niewielką porcję jabłek. Zlep ze sobą końce. 

Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut. Gorące ciasteczka posyp cukrem pudrem. 


Print