Ciasto z pianką kakaową i z malinami
Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki bita śmietana :
- 0,5L śmietany 30%,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 płaskie łyżki żelatyny.
Przygotowanie bitej śmietany : Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.
Pozostałe składniki :
- 200g świeżych malin,
- 2 galaretki malinowe.
Przygotowanie ciasta :
Galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia.
Na biszkopt wylej masę kakaową. Ułóż na górze maliny. Ciasto zalej tężejącą galaretką.
Całość wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.