piątek, 30 marca 2012

Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki

Aksamitny smak czekolady przywodzi na myśl długie i zimne wieczory a orzeźwiający smak truskawek mówi mi, że gorącą wiosna i lat już tuz tuż. Na styku tych dwóch pór roku i smaków spotykają się moje czekoladowe naleśniki z nadzieniem z truskawek i delikatnego sera z wanilią. 
Pycha..



Składniki : Ciasto:  1/4 kostki masła, 50g gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 2 jajka, 2 krople ekstraktu waniliowego, 1 szklanka mleka, 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody gazowanej.
Składniki : Nadzienie serowe: 200g truskawek, 2 łyżki cukru pudru, 200g twarogu zmielonego, laska wanilii.


Przygotowanie:Do garnka wrzucić pokrojone masło, czekoladę ,mleko , kakao, ekstrakt waniliowy. Na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia.Wystarczy żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Odstawi z ognia. Jeśli masa jest ciepła odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka i cukier do ciasta, zmiksować. Następnie dodać przesiana mąkę i jeszcze raz dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Na końcu wlać wodę gazowaną, wymieszaj. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej masłem. Truskawki pokroić. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Laskę wanilii przekroić na pół i nożem wyciągnąć ziarenka, wymieszaj ze serem. Naleśniki posmaruj masą serowa, poukładaj truskawki i zwiń na trójkąt. Całość posyp cukrem pudrem.









czwartek, 29 marca 2012

Makaron ze szpinakiem, łososiem i mascarpone

Makaron ze szpinakiem, łososiem i mascarpone



Składniki :200g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle, 150ml śmietany kremówki, 100g wędzonego łososia, 4-5 garści świeżego szpinaku , 2 łyżki sera mascarpone, sól, pieprz


Przygotowanie : Do gotującej i osolonej  wody wrzucić makaron i gotować al dente. Odcedzić. Zachować około 1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu. Do osobnego rondelka wlać śmietanę i wodę z makaronu , doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Dodać mascarpone i szpinak. Bardzo delikatnie wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Do sosu wrzucić makaron, wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Makaron ze szpinakiem wyłożyć na talerz i posypać wędzonym łososiem.







środa, 28 marca 2012

Nie marnuj jedzenia ! Chleb zapiekanka

Nie marnuj jedzenia !
 Chleb zapiekanka


Na pewno zdarza się wielu z was kupić czasem za dużo chleba albo nie jesteście w stanie przewidzieć czy Wasi domownicy maja dziś ochotę na kromeczkę chleba.
Proponuje  zapiekankę z chleba.
Chrupiąca z ciągnącym się serem.
Wystarczy 10 minut na przygotowanie a macie czyste sumienie że nic się nie zmarnowało. 


Składniki : 1 mały krojony chleb, 1 pomidor, salami, ser żółty, ser mozzarella, ser camembert, tymianek.

Przygotowanie: Do wyłożonej brytfanki papierem do pieczenia połóż chleb, tak aby kromki były obok siebie.  Salami pokrój w paseczki, ser camembert i mozzarelle wzdłuż. Ser zółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Pomiędzy kromkami powsadzaj ser mozzarella, camembert , pomidor i salami. Całość posyp tymiankiem i  serem żółtym. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i zapiekaj przez 10-15minut.






wtorek, 27 marca 2012

Deser z Tysiąca i jednej noc w szklanej mgle

Deser z Tysiąca i jednej noc w szklanej mgle


Często zdarza się że upieczone ciasto zostaje na następny dzień i nie smakuje tak dobrze lub upieczemy za dużo. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i to jest dowód na to ze można z takiego ciasto wyczarować coś niesamowitego. Wystarczy tylko trochę wyobraźni, owoców sezonowych i bitej śmietany, jeszcze tylko szczypta miłości i oto mamy ten wyjątkowy deser.
 Deser z Tysiąca i jednej nocy zaklęty w szkle



Składniki : Ciasto z poprzedniego dnia (u mnie murzynek) , 150ml śmietany 36%, garść borówek, 5 truskawek, 2 łyżki nutelli, 2 herbatniki, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie : Ciasto pokrusz w dłoniach (najlepiej jak to będzie ciasto z poprzedniego dnia wtedy nie zrobi się bardzo miękki przez bitą śmietanę). Śmietanę ubij na sztywno dodając cukier puder. Dno słoika wyłóż ciastem , układaj warstwami - bita śmietana - truskawki - jagody - bita śmietana - herbatniki - nutella - pokruszone ciasto-bita śmietana-truskawki-owoce. Zakręć słoik i odstaw do lodówki na 30 minut.



poniedziałek, 26 marca 2012

Bułeczki warkocze

Bułeczki warkocze


Składniki : 150ml mleka, 30 dag drożdży, 500g mąki, 2 żółtka, 100g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, do posypania: słonecznik, dynia, sól gruboziarnista (lub Wasze ulubione)

Przygotowanie : Do rondelka wlać połowę letniego mleka. Dodać cukier z pokruszonymi drożdżami, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę dodać żółtka , sól - dokładnie wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży oraz pozostałą cześć mleka. Całość dokładnie wymieszać. Wlać letnie masło i wyrobić ciasto na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta uformować warkocze bądź rogaliki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 



sobota, 24 marca 2012

Kiełbaski w cieście drożdżowym

Kiełbaski w cieście drożdżowym

Przepis jest bardzo prosty.
Świetna przekąska czy kolacja dla dzieci.
A do środka możesz zawinąć co tylko chcesz
- ser, pomidor, ketchup, pieczarki.

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 8 małych kiełbasek lub parówek, 2 łyżki mleka.

Przygotowanie : Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie mieszany oraz wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30min do wyrośnięcia ciasta. Ciasto wałkujemy na cienki płat i owijamy nim kiełbaski. Smarujemy górę ciasta mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 15 min w temperaturze 200 stopni.



MUFFINKOWY KONKURS ZAKOŃCZONY

MUFFINKOWY KONKURS 
ZAKOŃCZONY !


Moi drodzy!
 Pierwszy, lecz na pewno nie ostatni konkurs na Anyżkowie dobiegł końca.
 Wszystkie nadesłane propozycje konkursowe były rewelacyjne i żałuję, 
że do wygrania były tylko dwa zestawy nagród.

 Szczęśliwymi zwycięzcami okazali się:

______________________________________________
1.
AgataMar

Czy owoce, czy rodzynki - wrzuć je dzisiaj do muffinki
Dla każdego coś dobrego, znów muffinka? Nic w tym złego!
Szybkie, proste smaczne są, nic dziwnego i wszyscy je chcą!
A foremek szukasz może? Anyżkowo Ci pomoże!

______________________________________________  
2.
 Little_Owl 

Muffinkowo się dziś czuję, muffinkowy cały świat,
Gdy namierzę gdzieś muffinka, zaraz znów mam kilka lat!
Papilotkę szybko zdzieram, przy tym mlaszczę apetycznie,
Kiedy krem jest na muffinku, nas ubrudzę wnet komicznie!

______________________________________________  
 Proszę o kontakt mailowo :
ewewloch@gmail.com
______________________________________________ 

 Wszystkim tym, którym nie dopisało szczęście serdecznie zapraszam do udziału w kolejnych konkursach organizowanych na moim blogu.
Dziękuję Wszystkim za wzięcie udziału w konkursie. 






piątek, 23 marca 2012

Roladki z ryby

Roladki z białej ryby


Składniki : 2 filety z białej ryby (u mnie dorsz) , 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżki musztardy ziarnistej, natka pietruszki, oliwa, sól, pieprz.

Przygotowanie : Filety umyj i osusz. Masło rozpuść na patelni, odstaw do ostygnięcia. Dodaj  sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z miodem i musztardą. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Filety posmaruj pastą musztardową, posyp natką pietruszki. Zwiń rybę w roladkę i zepnij wykałaczką. rozłóż roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, polej cytrynowym masłem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.




czwartek, 22 marca 2012

Muffinki z robaczkami

Muffinki z  robaczkami


Pewnie jesteście ciekawi skąd pomysł na tak nie sympatyczną dekorację. 
Mój syn, Kuba, jest fanem pająków, mrówek i innych robaczków. Przygotowanie z nim to była świetna zabawa. 

Składniki : 200g margaryny, 150g cukru, 20g kakao, 150ml mleka, 3 jajka, 380g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie : Margarynę, cukier oraz kakao rozpuść w rondelku. Pozostaw do ostygnięcia.  Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, wymieszaj ponownie. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną masę z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Wypełnij foremki ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.






środa, 21 marca 2012

Ciasteczko w ciasteczku

Ciasteczko w ciasteczku


Składniki : 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1/2 szklanki brązowego cukru,1 cukier waniliowy, łyżka esencji waniliowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/3 kostki masła, gorzka czekolada lub 100g łezek czekoladowych, opakowanie ciastek oreo.

Przygotowanie : Do przesianej mąki doda cukier, jajka, cukier waniliowy, sodę oraz esencję waniliową. Wszytko dokładnie wymieszać. Masło roztopić, schłodzić. Całość wlać do ciasta i ugnieść na jednolita masę. Dodać łezki czekoladowe bądź posiekana gorzką czekoladę.  Ciasteczko oreo oblepić ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.



A najbardziej mi smakują zanurzone w kawie. 


wtorek, 20 marca 2012

Jaja w tortilli

Jaja w tortilli 



Składniki: 1 tortilla, 3 jajka, 2 plasterki salami, 1 mały pomidor, sól

Przygotowanie: Z tortilli wykrawamy kółka. Nacinamy do połowy i składamy do foremek silikonowych tak aby miały kształt "gniazdka". Wbijamy do środka jajko. Pomidora kroimy na plasterki, z salami wykrawamy dowolny kształt i wrzucamy do jajka . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka zapiekamy 10-15min.


poniedziałek, 19 marca 2012

Banana Pie - Bez pieczenia

  Banana Pie

Składniki : 100g herbatników maślanych, 1/2 kostki masła lub margaryny, 1 puszka masa kajmakowej, 2 banany, śmietana kremówka 36% 150ml.
czekolada do dekoracji

Przygotowanie :  Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone letnie masło - dokładnie mieszamy. Utworzoną masą wykładamy spód formy do tortu na to kładziemy cienką warstwę  masy kajmakowej (wcześniej należy podgrzać masę aby łatwo się rozprowadzała). Następnie pokrojone       w plasterki banany i jeszcze raz bardzo cienką warstwę masy. Na wierzch deseru wykładamy ubitą śmietanę formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 3 godz do lodówki.



niedziela, 18 marca 2012

TESTUJEMY - Chleb Ciabatta - Gotowa mieszanka

TESTUJEMY 
 Chleb Ciabatta - Gotowa mieszanka


Ostatnio będąc w jednym z sieciowych sklepów
zauważyłam na półce gotową mieszankę do pieczenia chleba.
 Rivercote CIABATTA . 
Zaciekawiła mnie bardzo bo cena bardzo przystępna a składniki jakie musiałam dodać
 to tylko woda i łyżeczka oliwy.
Wiec nic więcej nie potrzebowałam do upieczenia chleba.
Mieszanka ma wagę 1kg i według przepisu na opakowaniu starcza na 2 chleby.
Chlebek po przygotowaniu można piec w piekarniku jak i w automacie do pieczenia chleba. 
Wszystko robiłam zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu , choć mogę  powiedzieć ze bardzo mnie korciło żeby naruszyć zasady pieczenia podanego na opakowaniu.
Ponieważ czas oczekiwania aby wrzucić chlebek do piekarnika trochę mi przeszkadzał.
   Składników jest niewiele, ładnie ciasto się wyrabia a trzeba było tyle czekać
 - raz 30 min a drugi raz 45 min.
Pieczenie natomiast odbyło się bardzo szybko  to 20-25 min. 
Piekłam w silikonowej foremce 
Wiec bardzo mi to odpowiada, bo lubię przygotowywać rzeczy co szybko się robią.

Według mnie mieszanka na chleb Ciabatta przeszła test pozytywnie
W domu unosi się aromat świeżego , pieczonego chleba
Nie kruszy się 
Jest pulchny i w smaku przypomina Ciabattę.
Polecam wszystkim.

Rogaliki z NUTELLĄ i marcepanem

Rogaliki z NUTELLĄ i marcepanem


Składniki : 40 dag mąki, 3 łyżki kakao, 4 dag drożdży, 1/2 szklanki cukru, jajko, 200ml przegotowanego mleka, 6 łyżek masła, 20 dag masy marcepanowej, nutella, cukier puder

Przygotowanie : Mąkę mieszamy z kakao, pokruszonymi drożdżami i cukrem, Mieszalny dokładnie . Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto dolewając mleko i dodając masło. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką. Kroimy ciasto na trójkąty. układamy na każdym kawałek marcepanu i całość smarujemy nutellą. Składamy formując rogaliki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.




sobota, 17 marca 2012

Tropikalny chleb bananowo-ananasowy

Tropikalny chleb bananowo-ananasowy


Składniki : 5-6 szklanek mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista), 20 dag drożdży,  1/2 szklanki mleka w proszku, 1/2 łyżki soli, 1 łyżka cynamonu, 2 jajka, 3 łyżki miękkiego masła, 1 łyżka miodu, 2 dojrzałe rozgniecione banany, 100g suszonych ananasów, sok z dużej pomarańczy zmieszanej z 350ml letniej wody, 2 łyżki mleka.

Przygotowanie : Wymieszaj mąkę (5 szklanek) , drożdże, mleko w proszku, sól i cynamon w dużej misce. Dodaj jajka, masło, miód, banany, ananasy i sok z pomarańczy z wodą.Wymieszaj dokładnie, aż powstanie miękkie ciasto. Przełóż na stolnicę i wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiego cista. W trakcie w miarę potrzeby podsypywać mąką. Uformuj ciasto w kule i przełóż do natłuszczonej miski. Pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin. Gdy wyrośnie przełożyć  ciasto na posypany mąką blat i rozpłaszczyć. W celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Ciasto uformować, przełożyć do formy, następnie posmarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. 


piątek, 16 marca 2012

MUFFINKOWY KONKURS

MUFFINKOWY KONKURS


Muffinki albo się kocha, albo się… kocha.

Nie sposób się nie zakochać w nich od pierwszego wejrzenia i posmakowania.

Trafiają do smakoszy słodyczy jak i do tych  z najbardziej wymagającymi 

podniebieniami.


Anyżkowo ogłasza konkurs !

Do wygrania są 2 zestawy silikonowych form do pieczenia 

w skład wchodzą :

*3 rodzaje różnych foremek silikonowych do pieczenia muffinek po 6szt z każdego rodzaju

*1 forma silikonowa do pieczenia babki
(kolorystyka może różnić się od tych na zdjęciu)

 A co trzeba zrobić, żeby wygrać?

1-> Polub Anyżkowo na Facebook`u  KLICK Anyżkowo

2-> Wymyśl rymowankę do słowa: Muffinka, Muffinki lub Muffinkowo
 (max to 4 wersy)


Nagrodę otrzymają osoby z najzabawniejszymi rymowankami.

Wpisy proszę dodawać w komentarzach bądź na maila.

Konkurs trwa od 2012-03-16 do 2012-03-23

POWODZENIA KOCHANI !









czwartek, 15 marca 2012

Jajka zapiekane z szynką parmeńską

Jajka zapiekane z szynką parmeńską


 Wstajesz rano, wrzucasz niedbale wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego. Zapiekasz. Wskakujesz pod prysznic i okazuje się ze śniadanie właściwie samo się zrobiło. Jeszcze tylko chlebek z masełkiem i kawka. W trakcie jedzenia uświadamiasz sobie ze wszystko będzie tak proste jak dzisiejsze śniadanie. Smacznego !


Składniki : 3 jajka, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 3 pomidory koktajlowe, 3 kulki mini mozzarelli, szczypiorek

Przygotowanie : Szynkę rozłóż  niedbale na dnie naczynia. Wbij jajka. Pomidory i mozzarellę przekrój na pół , wrzuć do jajek. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jajka zapiekaj 10minut. Posyp świeżym szczypiorkiem. 

Ekspresowy chleb ze słonecznikiem

Ekspresowy chleb ze słonecznikiem


Składniki : 500g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oliwy z oliwek, 250ml ciepłej wody, garść ziaren słonecznika.

Przygotowanie : W misce wymiesza ciepłą wodę, sól, cukier, oliwę. Dodać partiami przesianą mąkę z suchymi drożdżami. Dodać słonecznik. Wszystko razem dokładnie wymieszać a gdy już ciasto będzie się kleiło wyrobić ręką , podsypać mąką. Wyrobić na gładkie cisto. Odstawić na 20-30min. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220 stopni. Uformować bochenek. piec 40-45 minut.




środa, 14 marca 2012

Podaruj mi trochę tęczy

Podaruj mi trochę tęczy...


Czasem się zastanawiam co podać gościom i czym zaskoczyć ich tym razem. Nie ma nic bajkowego niż tęczowy tort. Prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia, więc masz pewność ze wszystko pójdzie zgodnie z planem. 


Składniki : puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie czerwona,  niebieska , zółta ), 2 łyżki cukru pudru, 150g kruchych ciastek czekoladowych, 1/4 masła.

Składniki na masę czekoladową:  150g śmietany kremówki,  1 czekolada mleczna 100g, 1 czekolada gorzka 100g, 1/4 miękkiego masła, 1 łyżka esencji waniliowej, draże do dekoracji.

Przygotowanie : 3 galaretki rozpuść w szklance gorącej wody, każda w osobnej. Ostudź. Ciasteczka pokrusz i zalej stopionym masłem, dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód formy masą z ciasteczek. Mleko zagęszczone z puszki ubić , tak aby powstała pianka. Podzielić ubite mleczko na 3 części, każdą do osobnej miseczki. Dodać do każdej z osobna galaretkę, dokładnie wymieszać. Wlać do formy po łyżce na zmianę z koloru, tak aby tworzyły kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przygotować czekoladowa polewę. Czekoladę mleczna i gorzką połamać na kawałki, wrzucić do miski. Śmietanę kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, delikatnie wymieszać aż składniki się połącza. Do uzyskanej gęstej masy , dodać bardzo miękkie masło i esencję waniliową. Wszystko dokładnie ucieramy. Pozostawić do ostudzenia. Smarujemy piankę masą czekoladową i ponownie wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Dekorujemy według uznania kolorowymi drażami.















wtorek, 13 marca 2012

Jajeczka z czekolady

Czekoladowe jajeczka


Czas na przedświąteczne przygotowania.
Bardzo prosty sposób na przygotowanie jajeczek, choć więcej w tym zabawy niż gotowania ale warto.  Czasem trzeba się oderwać od rutyny i wykombinować coś szalonego w kuchni.
Wielkanocne Smaki 2

Składniki : 2 czekolady mleczne 100g, 10 małych balonów, szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody, żółte draże.

Przygotowanie : Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Napompuj balony bardzo lekko, zwiąż. Zamocz balon do połowy w czekoladzie, połóż na pergaminie i pozostaw do zastygnięcia. Delikatnie usuń balon z czekolady ( robiłam to tak ze pierwsze przecięłam balon , potem delikatnie za pomocą pincety wyciągam go) .  Połącz cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj tak aby powstał gładki lukier. Wypełni środek czekolady lukrem połóż na środek żółtego draża. Pozostaw do stwardnienia lukru.







poniedziałek, 12 marca 2012

Sernik z gorącym sosem karmelowym i orzechami

Sernik z gorącym sosem karmelowym i orzechami


Chyba nie ma nic lepszego na początek tygodnia niż sernik z ciepłym karmelem.
Przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje, tylko..nie zaglądaj do piekarnika podczas pieczenia bo wystraszy się i opadnie :P


Składniki : 50 dag twarogu na sernik zmielonego, 1/4 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej,  1 opakowanie cukru waniliowego, cukier puder, 100g orzechów laskowych.

Składniki na sos karmelowy : 1½ szklanki cukru, 1¼ szklanki słodkiej śmietanki 30%,
5 łyżek wody.
 Przygotowanie: Utrzeć mikserem żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę. Ser połączy stopniowo z masą nie przerywając ucierania. Doda cukier waniliowi i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymiesza . Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Masę przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec 60minut w dobrze nagrzanym piekarniku - 200stopni. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale sernik zostawić nadal  pozostawić w nim aż do ostygnięcia. Przygotować sos karmelowy. W garnku o grubym dnie wsypać cukier i dodać wodę. Ustawić na małym ogniu , często mieszając aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Zdjąć z ognia, dodać partiami śmietankę , delikatnie mieszając.  Garnek znowu ustawić na ogniu , ciągle mieszając aż do momentu kiedy karmel będzie bardzo gładki. Sos wylać na sernik oprószony cukrem pudrem, posypać uprażonymi orzechami laskowymi. 

Print