Sernik z gorącym sosem karmelowym i orzechami
Chyba nie ma nic lepszego na początek tygodnia niż sernik z ciepłym karmelem.
Przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje, tylko..nie zaglądaj do piekarnika podczas pieczenia bo wystraszy się i opadnie :P
Składniki : 50 dag twarogu na sernik zmielonego, 1/4 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, cukier puder, 100g orzechów laskowych.
Składniki na sos karmelowy : 1½ szklanki cukru, 1¼ szklanki słodkiej śmietanki 30%,
5 łyżek wody.
Przygotowanie: Utrzeć mikserem żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę. Ser połączy stopniowo z masą nie przerywając ucierania. Doda cukier waniliowi i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymiesza . Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Masę przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec 60minut w dobrze nagrzanym piekarniku - 200stopni. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale sernik zostawić nadal pozostawić w nim aż do ostygnięcia. Przygotować sos karmelowy. W garnku o grubym dnie wsypać cukier i dodać wodę. Ustawić na małym ogniu , często mieszając aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Zdjąć z ognia, dodać partiami śmietankę , delikatnie mieszając. Garnek znowu ustawić na ogniu , ciągle mieszając aż do momentu kiedy karmel będzie bardzo gładki. Sos wylać na sernik oprószony cukrem pudrem, posypać uprażonymi orzechami laskowymi.
Jak pysznie wygląda ...
OdpowiedzUsuńo matko jaka słodycz piękna.. i te orzechy, ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń