poniedziałek, 30 października 2017

ABC Gotowania 3. Marieta Marecka

ABC Gotowania 3. Marieta Marecka


Marieta Marecka jest zbieraczką i czytelniczką wszelkich publikacji kulinarnych. Zakochana w kuchni, sprzętach kuchennych, przepisach, smakach i zapachach oraz w swoim mężu.  Wiele osób chciałoby gotować, ale przeraża je ogrom pracy potrzebny do przygotowania potraw. Jest to jedynie złudzenie, bo większość dań można zrobić z niewielkim nakładem sił i czasu. I takie właśnie przepisy przedstawia Marieta Marecka. Możemy ją oglądać na ekranie kanału Kuchnia + ale książka to książka. Można ją postawić na półce i sięgnąć po nią w dowolnym momencie jak i również jest piękną ozdobą.
Książki wydawnictwa Egmont to zawsze uczta dla oczu. Ta książka, to nie wyjątek. Wydana pięknie i stylowo. Ponad 300 stron majstersztyku kulinarnego, na pięknym i trwałym papierze.

Na początku dostajemy kilka rad  na temat organizacji pracy oraz kilka tricków. Następnie przechodzimy do dania głównego, a w zasadzie wielu dań.  Są tam zupy, przekąski, dania główne, dodatki, desery i koktajle. Jak widać, jest w czym wybierać i na pewno każda z nas znajdzie coś dla siebie. Ja znalazłam i to wiele!

Przepisy przedstawione są w prosty sposób.  Zawierają informacje dla ilu osób jest przewidziana porcja, jaki długo nam zajmie oraz stopień trudności. Wisienką na torcie są przepiękne zdjęcia, od których nie możemy oderwać oczu a najchętniej popędzilibyśmy prosto do kuchni gotować.

Pozycja ta na stałe zagości w mojej biblioteczce, zresztą jak i obydwie poprzednie.  Jest to pozycja obowiązkowa dla każdego, niezależnie od stopnia zaawansowania. Warta jest swojej ceny, więc gdy tylko będziecie mieć ją w zasięgu ręki to gorąco zachęcam do zakupienia jej i cieszenia się jej zawartością.


Koniecznie odwiedźcie stronę https://egmont.pl/ 



sobota, 28 października 2017

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie. Zuza Zak

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie. Zuza Zak



Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie.
Zuza Zak to znana osoba, a umiejętności kulinarnych jak i dobrego pióra nie jest w stanie odmówić jej nikt. Niedowiarków zapraszam na www.zuzazak.com aby sami zobaczyli, że nie rzucam słów na wiatr.

Jest fanką polskiej kuchni, ale ma na nią swoje pomysły i pokazuje nam, jak w prosty sposób dodając co nieco można odmienić znane nam od lat przepisy. Zuza jako dziecko wyjechała do UK, ale wspomnienia polskich dań są z nią ciągle, wpojone przez obie babcie. Całość okraszona jest szczyptą historii i pięknymi zdjęciami. Efekty są niesamowite i oczywiście koniecznie musicie je zobaczyć.

Wydawnictwo Egmont lubi książki kuchenne. Jestem prawie pewna. A dzięki ich uprzejmości w moje ręce trafiło ich najnowsze dzieło, za co im bardzo dziękuję.
Moja biblioteczka jest prawie pełna, ale tej książki nie może tam zabraknąć. Już sama okładka przyciąga wzrok i zachęca - weź mnie, wybierz mnie! A po otwarciu jest tylko lepiej! Książka jest masywna, od razu widać, że to nie jest pozycja na jeden wieczór a zawartość jest bogata. W końcu książka ma *tu wpisz ilość stron. Po otwarciu jest jeszcze lepiej. Dania nam prezentowane są w prosty i przyjemny sposób. Opowiadają również historię i nie sposób się nad nimi nie zachwycać. Zdjęcia są przepiękne a potrawy bardzo ciekawe. 

Czego można chcieć więcej od książki kulinarnej?
Moim zdaniem, to pozycja konieczna w każdym domu. Dzięki niej, można zaskoczyć znajomych lub rodzinę. Jestem pewna, że każdy z nas chętnie spróbowałby przepisów, które tam są. Ja już mam, ale pewnie kupię moim bliskim na święta, uważam, że to będzie idealny prezent.

Koniecznie odwiedźcie stronę https://egmont.pl/



niedziela, 15 października 2017

Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną

Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 kopiate łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :
 
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki galaretka truskawkowa :
  • 300g mrożonych truskawek,
  • 3 - 3,5 szklanki wody,
  • 2 galaretki truskawkowe.
Przygotowanie galaretki :

Truskawki zalej wodą i gotuj 10minut. Ściągnij z ognia i wsyp galaretki i wymieszaj. Ostudź. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.  

Truskawki możesz odcedzić i przygotować czystą galaretkę.

Składniki masa śmietankowa :
  •  500ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki kakao słodkie.
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
 
Masę śmietankową przełóż na galaretkę. Posyp kakao. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.

sobota, 14 października 2017

Ciasto dyniowe z serową kratką

Ciasto dyniowe z serową kratką 


Składniki ciasto dyniowe : (blaszka 22cmx24cm)
  • 300g mąki,
  • 200g miękkiego masła,
  • 3 jajka L,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 200g  puree z dyni.
Przygotowanie :

Mąkę wymieszaj z cynamonem,  proszkiem do pieczenia oraz z sodą.Masło przełóż do miski. Wsyp cukier i zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij pojedynczo jajka oraz dodaj partiami puree z dyni. Do masy dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  
Składniki kratka serowa :  
  • 400g twarogu na sernik,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 150g drobnego cukru.
Przygotowanie kratki serowej :

Do miski przełóż ser. Dodaj budyń i cukier. Zmiksuj całość.

 Masę serową  przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 55-60 minut.

Składniki dodatkowe :
  • 150g dżemu pomarańczowego
Przygotowanie ciasta :

Dżem przełóż do rondelka i podgrzej. Za pomocą pędzelka posmaruj górę ciasta. Odstaw do ostygnięcia. 


 

czwartek, 5 października 2017

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami 


Składniki :
  • 150g ryżu,
  • 1/2 brokuła,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 100g mini marchewki,
  • 1,5 - 2 szklanek bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie :

Na wysoką patelnię wlej olej. Dodaj pokrojono drobno cebulę i smaż parę minut.  Pokrój cukinię i podziel na mniejsze różyczki. Przełóż do cebuli. Wsyp marchew i smaż wszystko parę minut. Wlej szklankę bulionu i duś aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzaj czynność aż ryż stanie się sypki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
 

poniedziałek, 2 października 2017

Sałatka z ryżem, brokułami i szynką

Sałatka z ryżem, brokułami i szynką 


Składniki :
  • 200g ryżu,
  • 1 średni brokuł,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 5-6 plasterków szynki konserwowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 - 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie :

Ugotuj. Brokuł podziel na małe kawałki i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 4-5 minut. Odcedź. Ryż i brokuł przełóż do miski. Wsyp kukurydzę oraz pokrojoną szynkę. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Print