Ciasto dyniowe z serową kratką
Składniki ciasto dyniowe : (blaszka 22cmx24cm)
- 300g mąki,
- 200g miękkiego masła,
- 3 jajka L,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 200g puree z dyni.
Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz z sodą.Masło przełóż do miski. Wsyp cukier i zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij pojedynczo jajka oraz dodaj partiami puree z dyni. Do masy dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki kratka serowa :
- 400g twarogu na sernik,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- 150g drobnego cukru.
Do miski przełóż ser. Dodaj budyń i cukier. Zmiksuj całość.
Masę serową przełóż do rękawa cukierniczego i na górze ciasta narysuj kratkę.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 55-60 minut.
Składniki dodatkowe :
- 150g dżemu pomarańczowego
Dżem przełóż do rondelka i podgrzej. Za pomocą pędzelka posmaruj górę ciasta. Odstaw do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz