wtorek, 22 maja 2018

Dieta Raw Food Karoliny i Macieja Szaciłło

Dieta Raw Food Karoliny i Macieja Szaciłło


W moje ręce trafiła książka Dieta Raw Food Karoliny i Macieja Szaciłło. 
Autorzy to znana para zajmująca się zdrowym trybem życia, odżywianiem i medytacją. Prowadzą rozmaite kursy i szkolenia. Jest to już kolejna ich książka, więc mają doświadczenie i swoje grono odbiorców. Uważam, że warto do nich dołączyć. Możecie obejrzeć sobie sami na medytujemy.pl czym się zajmują.
Jeśli chodzi o samą książkę to jest wydana na dobrej jakości papierze z miękką okładką. Ma ponad 200 stron i pełno w niej ślicznych, wręcz zachęcających zdjęć.

Dieta Raw Food jest znana na całym świecie, więc siłą rzeczy dotarła i do Polski. Oczywiście zdecydowanie bardziej znana jest w Stanach, gdzie stosuje ją wielu celebrytów, jednak i u nas nie brakuje jej zwolenników.  Wiele osób twierdzi, że to najbardziej naturalna z diet. W wielkim skrócie (bo zainteresowanych odsyłam do książki) jak nazwa wskazuje jest to dieta oparta na surowych, nieprzetworzonych produktach. Takich, jakich używali nasi przodkowie. Czyli bez zbędnych ulepszaczy, w prostej formie. Głównie są to warzywa i owoce. Należy również pamiętać, że nie mogą być przygotowywane w temperaturze wyższej niż 42 stopnie, ponieważ wtedy zachodzą nieodwracalne zmiany które znacząco wpływają na ostateczną wartość produktu. Ważną sprawą jest również to, że ta dieta nie ma nic wspólnego z głodzeniem się. Wręcz przeciwnie. 
Dieta pozytywnie wpływa na nasze ciało, samopoczucie i oczywiście na masę :)

W książce autorzy zaczynają od prostego i nie dłużącego się wprowadzenia. Mówią jak się przygotować i czego będziemy potrzebować. Następnie przechodzimy bezpośrednio do 20 dniowego planu oczyszczania organizmu. Jest również osobny dział poświęcony deserom. Nie chcę zdradzać za wiele, dlatego napiszę tylko, że warto. 
Warto kupić książkę i spróbować przepisów !





niedziela, 13 maja 2018

Szarlotka z rabarbarem

Szarlotka z rabarbarem 


Składniki : ( blacha 24cmx24cm )
  • 200g mąki pszennej,
  • 100g mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • 60g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 150g masła,
  • 1 - 1,5 kg jabłek,
  • rabarbar,
  • ewentualnie cukier do jabłek i rabarabaru. 

 Przygotowanie :

Jabłka obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Wrzuć pokrojony rabarbar.Przykryj i duś parę minut aż całość delikatnie zmięknie.  Ewentualnie wsyp cukier do smaku.

Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Wrzuć pokrojone masło na kawałki oraz  żółtko i śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza część rozwałkuj drugą włóż do lodówki na 20 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz spód przez 15-20 minut.  Wyciągnij podpieczony spód i wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na górę jabłek. Możesz również wyciąć wzroki z foremek do ciasteczek. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35minut.



niedziela, 6 maja 2018

SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody - autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.

SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody 
 autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.


Za pośrednictwem wydawnictwa Zwierciadło w moje ręce trafiła świeżutka, pachnąca jeszcze nowością książka. O tematyce, którą dotąd raczej średnio się zajmowałam - tym bardziej zasiadłam szybciutko do czytania.

A o jakiej książce mowa?

SUPERKOKTAJLE dla zdrowia i urody - autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr.
Może zacznę od przedstawienia autorki, bo to ważna rzecz.
Pani Kasia jest dietetykiem klinicznym. Wychodzi z założenia, że jeść można niemal wszystko - ważne są jednak proporcje. Kładzie nacisk głównie na produkty sezonowe, regionalne a co najważniejsze - naturalne. Nie jest to jej pierwsza książka. W sklepach można znaleźć również inne, ciekawe pozycje.

Sama książka to ponad 200 stron, w tym trochę miejsca na własne przepisy. Miękka oprawa. Papier dobrej jakości. Nie ma się do czego przyczepić - pozytywne wrażenia jeszcze przed otwarciem.

Koktajle znałam jak każdy inny. Jednak nie w takim wymiarze, w jakim są przedstawione w książce, która to podzielona jest na 10 rozdziałów. Odpowiadają one pewnym grupom składników z których wykonywany jest koktajl. Każdy rozdział posiada krótki wstęp i bezpośrednio przechodzimy do przepisów na koktajle. Są one oczywiście bardzo proste do przyrządzenia, jednak smakują wyśmienicie. Dodatkowo do każdego jest krótki komentarz i śliczne zdjęcie, które nakłania do wypróbowania go.

Książka jest prosta i łatwa w odbiorze, tak samo jak i przepisy w niej znajdujące się. Obowiązkowa pozycja dla każdego zainteresowanego tematem. Zresztą, nawet niezainteresowani powinni po nią sięgnąć. Pyszne i zdrowe koktajle mogą podejść każdemu, niezależnie od preferencji żywieniowych.





Print