niedziela, 31 sierpnia 2014

Wyniki konkursu ze Śniadaniową

Wyniki konkursu ze Śniadaniową

Na początek bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie. Wszystkie przepisy były interesujące i z wielką przyjemnością je czytałam. Wybór był trudny, jednak wyłoniliśmy dwóch zwycięzców.
 
1. Matteo 
Nasze kanapki powstają na bazie chleba, który co niedzielę piecze moja mama i obdarowuje nim każde ze swoich dzieci.
My, tzn ja i luba moja lubimy na nim tworzyć kompozycje oparte głównie na warzywach-sałaty różnego rodzaju,pomidory,papryka,kapary,oliwki,ogórki a także ziołach-tymianek, bazylia, oregano, które sobie egzystują w naszym ogródku. Dopełnieniem są sery, bo głównie one stanowią nasze przyjemności. Camembert, pleśniowy typu Lazur, żółty czy feta( w tym wypadku kanapki stają się mini sałatką grecką).

Druga sprawa to najprostsze przyjemności, które wieczorem robi się dla przekąski i są miłym nawykiem z dzieciństwa:
-kanapki z pasztetem i kiszonym ogórkiem
-kanapki z pastą jajeczną
-kanapki z paprykarzem i pomidorem

A trzecia sprawa to tosty, a raczej opiekane sandwiche i wówczas dajemy co bądź plus ser, najlepiej camembert i szczyptę ziół. Tak przygotowane kalorycznie przepełnione cudeńka podajemy sobie z sosem tysiąca wysp, który sami wcześniej przygotowujemy.  

2. Agatta
Dzieci jak to dzieci często trochę wybrzydzają :) Ale mam na nie sposób. Z racji tego, że kochają zwierzaki, często robię im "zoo kanapkowe" na śniadanie.

Z małych bułek kajzerek ścinam wierzch i wybieram część miąższu. Faszeruję je twarożkiem z ogórkiem, rzodkiewką,szczypiorkiem i przykrywam "wieczkiem". Z kawałków rzodkiewki robię nóżki, ogonek i głowę żółwia, po czym wbijam je w odpowiednie miejsce w bułkach. Mamy już żółwika.

Teraz kolej na prosiaczka. Z kromki ciemnego chleba wykrawam duże koło. Smaruję je cienko masłem. Z sera topionego w plasterkach wycinam również jedno duże koło - jako głowa, jedno małe - ryjek i dwa trójkąciki - uszka. Oczka robię z kropelek keczupu. Gdy już zrobimy świnkę zostaje jeszcze myszka.

Na małej kromce chleba, posmarowanej cienko masłem kładę połówkę jajka. Za ogonek myszki służy jeden szczypiorek, uszka robię z plasterków rzodkiewki, oczka z malutkich kawałków papryki, a nóżki z kawałków sera żółtego.

Wszystkie kanapki układam na dużym talerzu pośród gąszczu ogródkowej sałaty i kwiatków wyciętych z marchewek. Dzieci z chęcią zjadają takie śniadanie, a ja wiem, że jest to smaczne i zdrowe. Odwdzięczają się za to słodkim całusem i brudnymi łapkami :) 
 

Dziękuję za udział w konkursie 

i wszystkie Wasze propozycje ! 

------------------------------------------------------------------------------

 Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u.

 

piątek, 29 sierpnia 2014

Marynowane kurki

Marynowane kurki 
Kurki w zalewie octowej 


Składniki :
  • świeże kurki,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklana octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • gorczyca, 
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • liście laurowe.
Przygotowanie :

Kurki dokładnie oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na 5 minut alby się lekko podgotowały. Kurki odcedź i przelej zimną wodą. Wysyp na ręcznik papierowy. 

Składniki marynaty wlej do garnka. Wsyp przyprawy cukier i sól. Zagotuj chwilę. Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3/4 wysokości. Wlej marynatę wraz z przyprawami. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 12 minut od chwili zagotowania wody. 


środa, 27 sierpnia 2014

Szybki gulasz z kurczaka i suszonych pomidorów

Szybki gulasz z kurczaka 
i suszonych pomidorów


Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka, 
  • 1 cebula,
  •  4-6 suszonych pomidorów, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 2 szklanki bulionu,
  • papryka słodka
  •  sól, 
  •  pieprz, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 łyżka śmietany.

Przygotowanie : 
 
 Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki. Mięso posyp solą, pieprzem i papryką słodką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i suszone pomidory pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 15 minut. co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. 
 
 

sobota, 23 sierpnia 2014

Sernik z dodatkiem ziemniaków

Sernik z dodatkiem ziemniaków


Składniki: ( spód ciasta )
  • 120g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 1 łyżka kakao.
 Przygotowanie :

Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. 


Składniki sernik : ( blaszka 30cm x 24 cm)
  • 1 kg sera na twaróg,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 - 2 szklanek cukru,
  • 6 dużych jajek L,
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy.
Przygotowanie :

Cukier utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodaj przetarte przez sito ziemniaki i ser. Dokładnie połącz składniki. Wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu połącz masę z ubitą pianą z białek. Masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika. 


Po ostudzeniu sernik posmarowałam tężejącą truskawkową galaretką. Ciasto włożyłam do lodówki na całą noc.


środa, 20 sierpnia 2014

Konkurs ze Śniadaniową

Konkurs ze Śniadaniową


Producent margaryny Śniadaniowa przygotował świetny konkurs !

Do wygrania są  dwa zestawy -

książka "Atlas kanapek świata" wydawnictwa National Geographic 
oraz kubek termiczny z logo "Śniadaniowa"

Wystarczy, że zostawiasz komentarz zawierający odpowiedz na pytanie :

„Jakie kanapki najchętniej jadają Twoje dzieci i/lub Twoi bliscy?”

Na zgłoszenia czekamy do :
25 sierpnia 2014

 
Nagrodzimy 2 najciekawsze pomysły !


Wszystkim życzymy dobrej zabawy !
Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u.  Nie zapomnij zostawić swojego maila. 

 Regulamin konkursu :

wtorek, 19 sierpnia 2014

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 


Składniki :
  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 150g - 200g  cukru,
  • 1/4 szklanki wody.
Przygotowanie :

Śliwki przetnij na pół i wyciągnij pestki. Przełóż do garnka z grubym dne. Wlej wodę i wsyp połowę porcji cukru. Gotuj na wolnym ogniu około 2 - 2,5 godziny co jakiś czas mieszając. ( Ewentualnie dosyp cukru do smaku ). Ściagnij z ognia i odstaw do ostudzenia. 


Czynność gotowania możesz powtórzyć następnego dnia do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

niedziela, 17 sierpnia 2014

Kanapka z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami

Kanapka z pastą jajeczną 
i suszonymi pomidorami

Pyszne kanapki z pastą jajeczną z dodatkiem suszonych pomidorów. 
Są świetne na śniadanie !  
Kanapki posmarowałam margaryną Śniadaniową Premium  o unikalnych właściwościach smakowych  i wartościach odżywczych (bogactwo omega-3) znakomicie uzupełnia kanapkę. Producent poleca ją wszystkim ceniącym jakość i naturalne dodatki.


Składniki :
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 suszone pomidory z oleju,
  • margaryna Bielmar Śniadaniowa Premium - do posmarowania kanapki,
  • chleb,
  • rukola.
 Przygotowanie :

Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Pomidory pokrój drobno i wrzuć do jajek.  Dodaj majonez i wymieszaj wszystko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chleb pokrój na kromki. Posmaruj kromki margaryną. Połóż rukolę i pastę jajeczną.


sobota, 16 sierpnia 2014

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką


Składniki : ( forma 22cm x 22cm )
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • śliwki.
 Składniki kruszonka :

  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki.

Przygotowanie ciasta :

Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij jajka. Wlej jogurt. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz dokładnie aż ciasto będzie jednolite. Cisto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ciasta ułóż połówki śliwek i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
 

 Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


środa, 13 sierpnia 2014

Tortilla z chrupiącym kurczakiem

Tortilla z chrupiącym kurczakiem 


Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 2 jajka, 
  • 4 tortille,
  • 2 pomidory,
  • sałata,
  • olej do smażenia.
Składniki sos :  
  • 200ml jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie sosu :

Do miseczki wlej jogurt. Dodaj rozgnieciony czosnek przez praskę. Posiekaj szczypiorek i wsyp do jogurtu. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie chrupiącego kurczaka : 

Filet z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i zmiażdż. Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp płatki do drugiej wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w płatkach. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Tortille przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na środku ułóż potarganą sałatę. Na to połóż pokrojonego pomidora oraz kurczaka. Całość polej sosem i zwiń w roladkę.

sobota, 9 sierpnia 2014

Ciasto z jagodami i budyniem

Ciasto z jagodami i budyniem


Składniki ciasto :
  • 250g zimnej margaryny,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18% ( gęstej ),
  • 3 łyżki cukru pudru.
Składniki masa budyniowa :
  • 500ml mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • jagody.
 Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zrób zgłębienie w środku i wrzuć pokrojona margarynę.  Widelcem połącz składniki. Wlej śmietanę i żółtka i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30-40minut.

Do rondla wlej 1 szklankę mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj dokładnie. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mleka z mąką. Mieszaj aż całość zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta urwij 1/3 cześci i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Wylej budyń i posyp jagodami. Pozostałe ciasto wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp górę ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.


czwartek, 7 sierpnia 2014

Pyszna sałatka na zimę

Pyszna sałatka na zimę
z kapusty, ogórka i papryki


Składniki :
  • 1 średnia biała kapusta,
  • 1,5 kg zielonych ogórków,
  • 2 papryki czerwone,
  • duży pęczek koperku,
  • 6-8 szt cebuli,
  • 3-4 szt marchewki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 4 łyżki soli,
  • pieprz.
Przygotowanie :

Do miski wlej olej i ocet. Wsyp cukier, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i odstaw miskę na 30-40 minut. ( co jakiś czas wymieszaj zalewę ).

Kapustę drobno pokrój. Ogórki obierz że skórki i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pokrój w paseczki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj.

Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Do każdego słoika włóż sałatkę. Zalej wcześniej przygotowaną marynatą. Pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z  wody i ułóż do góry dnem.

wtorek, 5 sierpnia 2014

Paprykowo-pomidorowy bigos z kurczakiem

Paprykowo-pomidorowy bigos z kurczakiem


Składniki :
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • pieprz do smaku,
  • oregano do smaku,
  • olej,
  • 1 cebula,
  • 1 biała kapusta,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziele angielskie,
  • 2 łyżeczki majeranku , 
Przygotowanie :


Mięso oczyść i pokrój na kilka części. Posyp pieprzem i oregano. Ugotuj na parze.

W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na niej posiekaną cebulę i podsmaż pokrojoną paprykę. Kapustę drobno posiekaj i dodaj do cebulki. Podlej wodą i gotuj 10 minut.

Pomidory sparz, obierz, pokrój i dorzuć do garnka. Wmieszaj koncentrat pomidorowy. Ugotowanego kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w garnku, wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut.

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej 


Składniki :
  • 500g-600g żółtej fasolki szparagowej,
  • 3 ziemniaki,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • koperek,
  • bulion, 
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie :

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej bulion. Zagotuj i wsyp warzywa. Gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj koperek i wsyp do zupy. 

niedziela, 3 sierpnia 2014

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami


Składniki : (Forma 22 cmx22 cm)
  • borówki,
  • 3 jajka,
  • 100ml oleju,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 120 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie :

Formę do  wyłóż papierem do pieczenia. N dno formy ułóż kawałki brzoskwiń.. Do miski wbij jajko. Zmiksuj dokładnie. Nie przerywając miksowania wlej olej, mleko i wsyp cukier. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki.  Ciasto przelej do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.



piątek, 1 sierpnia 2014

Pasztet z kurczaka i wątróbki

Pasztet z kurczaka i wątróbki


Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 200-250g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 małe marchewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 4-5 łyżek otrąb owsianych.
Przygotowanie :

Do garnka włóż pokrojony filet z kurczaka. Dodaj marchew i cebulę. Zalej wodą i gotuj 10 minut. Dodaj wątróbkę i gotuj ponownie około 8-10 minut. Całość ostudź. Mięso i warzywa wyłóż do miski i zmiel. Do wywaru wsyp otręby. Odstaw na parę minut. Do zmielonego mięsa wsyp przyprawy. Wlej mleko, wywar i wbij jajko. Dokładnie wyrób masę. Masę przełóż do foremki. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 45-50 minut.

Print