czwartek, 28 maja 2015

Sernik z truskawkami i galaretką

Sernik z truskawkami i galaretką



Składniki biszkopt : ( 30cm x 24 cm)
  • 7 jajek L,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną,  ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  
 
 
 Składniki nadzienie :
  • 700g serka  waniliowego homogenizowanego (w temperaturze pokojowej),
  • 3łyżki żelatyny,
  • 300g świeżych truskawek.
Przygotowanie cista :

Biszkopt przekrój na pół. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Truskawki zmiksuj i połącz z serem.  Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Do blaszki włóż pierwszą cześć biszkoptu. Ser przelej do formy i przykryj drugim kawałkiem biszkoptu. Całość włóż do lodówki.
 
Składniki dodatkowe :
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie śmietan - fix.
 Przygotowanie :

Galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Ostudź. Śmietanę wraz ubij na sztywną pianę. Górę biszkoptu posmaruj bitą śmietaną. Na górę przelej tężejącą galaretkę. Całość włóż ponownie do lodówki na 3-4 godziny. 


środa, 27 maja 2015

Suszona zielona pietruszka

Suszona zielona pietruszka 


Zielona suszona pietruszka jest świetnym składnikiem do zup czy sosów. Szczelnie zamknięta w słoiku będzie idealna na zimę. 

Do przygotowania pietruszki potrzebujemy samych liści natki pietruszki. Należy je dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rozłożyć na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 stopni. Pietruszka będzie gotowa gdy w dłoniach będzie się kruszyć. Następnie przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij. 

Zobacz koniecznie przepis na domową przyprawę jarzynka oraz suszoną młodą włoszczyznę.

poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto "wulkan"

Ciasto "wulkan" 


Składniki biszkopt :
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie biszkopt : 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej raz roztopioną czekoladę.  Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa straciatella :
  • 100g czekolady mlecznej ,
  • 300ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie masy straciatella :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Składniki masa czekoladowa :
  • 100g czekolady mlecznej,
  •  200 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny.
Przygotowanie masy straciatella :

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Wlej czekoladę. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wymieszaj składniki.

Składniki dodatkowe :
  • świeże truskawki.
Przygotowanie ciasta " wulkan " : 


Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część biszkoptu ułóż na blaszce. Wyłóż na biszkopt masę czekoladową a na nią masę straciatella. Drugą część biszkoptu podziel na trójkąty i ułóż obok siebie na masie stracciatella. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i połóż na górę torcika. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.





Tost z serem i jajecznicą

Tost z serem i jajecznicą


Składniki : ( 2 porcje )
  • chleb tostowy,
  • 4 jajka,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • kremowy serek śmietankowy.
Przygotowanie :

Chleb tostowy opiecz w tosterze lub na suchej patelni.  Na patelni rozpuść masło i wbij jajka. Posyp solą i pieprzem. Mieszaj składniki aż powstanie jajecznica. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Każdego tosta posmaruj serkiem śmietankowym i ułóż porcję jajecznicy.

piątek, 22 maja 2015

Puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami

Puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami


Składniki :
  • świeże truskawki,
  • rabarbar,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 Składniki kruszonka :
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki.
 Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


Przygotowanie :

Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp owocami oraz kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 

wtorek, 19 maja 2015

Muffinki z kawową pianką

Muffinki z kawową pianką



Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 140g cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • esencja waniliowa,

Przygotowanie :

1. Do miski wbij jajka. Wlej olej, mleko i esencję. Dokładnie połącz składniki.

2. Do drugiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj i wlej do masy jajecznej. Dokładnie połącz składniki. 

3. Ciasto przelej do papilotek na 2/3 wysokości foremek. Każdą muffinkę posyp kropelkami czekolady.

4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki masa :
  • 150ml śmietanki 30%,
  • 100g serka mascarpone,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 1/4 szklanki espresso,
  • 1 łyżka żelatyny. 
Przygotowanie :

Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku . Pozostaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj serek. Nie przerywając miksowania dodaj kawę, cukier puder i wlej żelatynę. Połącz dokładnie masę. Masą udekoruj muffinki.


poniedziałek, 18 maja 2015

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty


Składniki :
  •  1 kapusta młoda biała,
  •  500g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 100g ryżu, 
  • 1 cebula, 
  • świeży tymianek, 
  • olej do smażenia,
  •  bulion,
  •  sól,
  •  pieprz.

Przygotowanie :
 
 Liście kapusty oczyść i parz we wrzątku przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Ryż gotuj przez 8-10 minut. Cebulę pokrój na kostkę i na gorącej patelni podsmaż. Mięso wrzuć do miski dodaj ostudzony ryż, cebulę, , pieprz, sól i pokrojony tymianek.  Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 17 maja 2015

Uśmiechnięte ciasteczka z jabłkami

Uśmiechnięte ciasteczka z jabłkami


Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 200g kremowego serka,
  • 200g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • jabłka.
Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie dodaj pokrojone masło i serek. Wsyp cukier puder. Zagnieć jednolite ciasto. Zawiń  w folię ciasto i włóż do lodówki na 40minut. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wytnij kółka. Na połowę każdego ciasta połóż kawałek jabłka. Złóż na pół. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut. 


sobota, 16 maja 2015

Syrop z rabarbaru

Syrop z rabarbaru 


Składniki :
  • 1 kg rabarbaru,
  • 600g cukru,
  • 500ml wody,
  • sok z 1 cytryny.
Przygotowanie :

Rabarbar umyj i potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i wsyp cukier. Wymieszaj tak aby cukier oblepił cały rabarbar. Odstaw na 1 godzinę aż rabarbar "puści "sok. Wlej wodę, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Powstały syrop przelej przez sito. 

Ugotowany rabarbar możesz wykorzystać do ciasta. 


piątek, 15 maja 2015

Galaretka "piwo"

Galaretka "piwo"


Składniki :
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej.
Przygotowanie :

Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.  Zostaw do ostudzenia. Galaretkę rozlej do szklanek zostawiając około 3/4 szklanki. Resztę galaretki zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach. Powstałą pianę ułóż do szklanek z wcześniej przelaną galaretką. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.

wtorek, 12 maja 2015

Pizza z szynką szwarcwaldzką

Pizza z szynką szwarcwaldzką


Składniki :
  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
 
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut. 
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.

Składniki : 
  • sos pomidorowy,
  • szynka szwarcwaldzka,
  • ser mozzarella,
  • pomidory.
 Przygotowanie :

Posmaruj sosem ciasto do pizzy. Ułóż szynkę i pokrojone pomidory. Posyp serem.  Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.  
 

niedziela, 10 maja 2015

Delikatna pianka cappuccino

Delikatna pianka cappuccino


Składniki biszkopt :
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki masa cappuccino :
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 8 łyżek cappuccino,
  • 1 łyżka cukru pudru.
Składniki masa śmietankowa :
  • 300ml śmietanki 30%
  •  4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Składniki dodatkowe :
  •  100g gorzkiej czekolady
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 100ml gorącej wody,
  • .
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masa cappuccino :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Przygotowanie ciasta :

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Ostudzony biszkopt namocz pędzelkiem kawą rozpuszczalną. Połóż masę cappuccino. Następnie wylej masę śmietankową. Startą czekoladą polej roztopioną czekoladą. Całość wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny.

środa, 6 maja 2015

Suszona młoda włoszczyzna

Suszona młoda włoszczyzna


Składniki :
  • 5-6 szt marchewki,
  • 4-5 szt pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2-3 szt młodego pora.
Przygotowanie :

Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchew, seler i pietruszkę pokrój w niewielką kostkę na grubych oczkach.  Pora  posiekaj. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i wysyp całą włoszczyznę. Włóż do piekarnika i susz przez 3 - 3,5 godziny w temperaturze 60 - 70 stopni. Co jakiś czas przemieszaj warzywa. Po wysuszeniu powinny by twarde. Przesyp do słoiczka.  Szczelnie zamknij.

wtorek, 5 maja 2015

Miodowe pancakes

Miodowe pancakes


Składniki :
  • 250g mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • 200ml mleka,
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka. Wlej mleko i masło. Dodaj miód.
Dokładnie  połącz składniki.
"Mokre" składniki wlej do ''suchych" i energiczne wymieszaj.
Patelnię nagrzej i nakładaj porcje placuszków łyżką.
Smaż na suchej patelni z dwóch stron na złoty kolor.


niedziela, 3 maja 2015

Koktajl bananowy z gorzką czekoladą

Koktajl bananowy z gorzką czekoladą



Składniki :
  • 300g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 banany,
  • starta gorzka czekolada.
Przygotowanie :

Banany obierz ze skóry i przełóż do miski blendera. Wlej jogurt i miód. Dokładnie zmiksuj. Wsyp startą czekoladę i wymieszaj. 

sobota, 2 maja 2015

Czekoladowe trufle z nutellą

Czekoladowe trufle z nutellą 



Składniki :

  • 3 szklanki pokruszonego biszkoptu kakaowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżka kremu nutella,
  • garść rodzynek,
  • czekolada w proszku lub kakao obtaczania kulek.
Przygotowanie :

Mleko wlej do rondelka. Dodaj masło i podgrzej. Do miski wsyp pokruszony biszkopt. Wlej mleko z masłem. Dodaj rodzynki i krem orzechowy. Wymieszaj dokładnie. W dłoniach uformuj kulki. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.  

Print