Sernik z truskawkami i galaretką
Składniki biszkopt : ( 30cm x 24 cm)
- 7 jajek L,
- 1 kopiasta szklanka mąki,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki
nadzienie :
Biszkopt przekrój na pół. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Truskawki zmiksuj i połącz z serem. Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Do blaszki włóż pierwszą cześć biszkoptu. Ser przelej do formy i przykryj drugim kawałkiem biszkoptu. Całość włóż do lodówki.
- 700g serka waniliowego homogenizowanego (w temperaturze pokojowej),
- 3łyżki żelatyny,
- 300g świeżych truskawek.
Biszkopt przekrój na pół. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Truskawki zmiksuj i połącz z serem. Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Do blaszki włóż pierwszą cześć biszkoptu. Ser przelej do formy i przykryj drugim kawałkiem biszkoptu. Całość włóż do lodówki.
Składniki dodatkowe :
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 200ml śmietanki 30%,
- 1 opakowanie śmietan - fix.
Galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Ostudź. Śmietanę wraz ubij na sztywną pianę. Górę biszkoptu posmaruj bitą śmietaną. Na górę przelej tężejącą galaretkę. Całość włóż ponownie do lodówki na 3-4 godziny.