Przyprawa domowa jarzynka
Taka domowa przyprawa z suszonych warzyw z dodatkiem soli i pieprzu jest świetnym uzupełnieniem do zup czy sosów. Zwiera same naturalne składniki. Suszone warzywa możesz zmiksować w blenderze lub w młynku do kawy. Bardzo aromatyczne a co najważniejsze, że nie ma żadnej chemii.
Składniki :
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- świeża kolendra
- świeża pietruszka
- pieprz czarny mielony
- sól
Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. (Możesz również je jeszcze posiekać - nie za drobno ). Pora, kolendrę i pietruszkę drobno posiekaj. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i wysyp całą włoszczyznę. Włóż do piekarnika i susz przez 2 - 3 godziny w temperaturze 60 - 70 stopni. Co jakiś czas przemieszaj warzywa. Po wysuszeniu powinny by twarde. Przesyp do słoiczka. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj składniki. Szczelnie zamknij.
Super pomysł, zdecydowanie bardziej mi podchodzi ta wersja niż sklepowy kucharek :)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wiadomo co jest w środku :)
UsuńZgadzam sie ze swietny pomysł i w 100% naturalny.
OdpowiedzUsuńProsto i zdrowo. Zabieram się za robienie własnej mieszanki.
OdpowiedzUsuńSuper-zapisuję przepis i będę robić:)
OdpowiedzUsuńPrzyprawy można dodać dowolne - np oregano, kminek lub szczytpę kurkumy.
UsuńNajważniejsze że , zdrowe ! :)
Pozdrawiam, Ewelina
Polecam dodać lubczyk :)
OdpowiedzUsuńLubczyk to świetny pomysł - do rosołu idealny !
UsuńRobiłam w lecie podobną, z dodatkową porcją suszonej zieleniny. Piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńJakiej funkcji piekarnika używacie? Bo jak już suszę 5 godz i nic.
OdpowiedzUsuńSuper, od dawna sie przymierzam do tego, ale nie wiedzialam co i jak i z czym... A teraz juz wiem i do tego sezonowe warzywa beda... :-D
OdpowiedzUsuńZachęcam do dodania zdjęcia po przygotowaniu na tablicę fb Anyżkowo :)
UsuńPozdrawiam !