Zupa krem z ziemniaków
z wędzonym łososiem
Składniki :
- 600g ziemniaków
- bulion drobiowy
- sól
- pieprz
- świeży por
- 150g serka topionego ( śmietankowy lub ziołowy )
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 150g łososia wędzonego
- oliwa
- koperek śwież
Ziemniaki obierz. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego pora i ziemniaki. Podsmaż chwilę. Wlej bulion. Gotuj około 15 minut. Dodaj serek topiony, śmietanę oraz przyprawy. Mieszaj aż serek się rozpuści. Zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Do każdej miseczki ułóż łososia. Wlej gorącą zupę i posyp świeżym koperkiem.
ach, ach! co za krem, rewelacja!
OdpowiedzUsuńświetny:)
OdpowiedzUsuńAz mi slinka pociekla! Zapisuje do zrobienia.
OdpowiedzUsuńBiorę przykład z przedmówczyni i również zapisuje do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia ! Zjadłabym go w każdej postaci, a w tej wygląda niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń