wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Zupa krem z ziemniaków
 z wędzonym łososiem 


Składniki :

  • 600g ziemniaków
  • bulion drobiowy
  • sól
  • pieprz
  • świeży por
  • 150g serka topionego ( śmietankowy lub ziołowy )
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 150g łososia wędzonego
  • oliwa
  • koperek śwież
Przygotowanie :

Ziemniaki obierz. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojonego pora i ziemniaki. Podsmaż chwilę. Wlej bulion. Gotuj około 15 minut. Dodaj serek topiony, śmietanę oraz przyprawy. Mieszaj aż serek się rozpuści. Zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Do każdej miseczki ułóż łososia. Wlej gorącą zupę i posyp świeżym koperkiem. 


5 komentarzy:

  1. ach, ach! co za krem, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Az mi slinka pociekla! Zapisuje do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę przykład z przedmówczyni i również zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia ! Zjadłabym go w każdej postaci, a w tej wygląda niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Print