Domowy bigos
Bardzo rozgrzewający. Idealny na mroźne dni.
Składniki :
- 1/2 główki małej białej kapusty
- 400g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 300g mięsa wołowego ( np na gulasz )
- swojska wędzona kiełbasa
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- 4-5 szt grzybów suszonych
- 2 łyżki masła
- olej
Przygotowanie :
Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso wołowe potnij na kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do kapusty. Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Duś około 50 - 60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
taki jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuń