wtorek, 28 stycznia 2014

Domowy bigos

Domowy bigos

Bardzo rozgrzewający. Idealny na mroźne dni.
Składniki :
  • 1/2 główki małej białej kapusty
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 300g mięsa wołowego ( np na gulasz )
  • swojska wędzona kiełbasa
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • 4-5 szt grzybów suszonych
  • 2 łyżki masła
  • olej
 Przygotowanie :
 
Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni  rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso wołowe potnij na kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do kapusty.  Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Duś około 50 - 60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.





1 komentarz:

Print