Pierogi ruskie z boczkiem
Składniki nadzienie :
- 500g ugotowanych ziemniaków,
- 250g twarogu,
- 150g pokrojonego boczku, ( u mnie surowy wędzony )
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie nadzienia :
Cebulę z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Przygotowanie
:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
pychota...
OdpowiedzUsuńUlubione <3
OdpowiedzUsuńCoś pysznego, uwielbiam takie dania. Sama muszę wypróbować te z tego przepisu. Wyglądają bajecznie smacznie. Także inny na to przepis co sama stosowałam http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/ dzięki za ten artykuł i czekam na następne tego typu.
OdpowiedzUsuń