poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pierogi ruskie z boczkiem

Pierogi ruskie z boczkiem


Składniki nadzienie : 
  • 500g ugotowanych ziemniaków, 
  • 250g twarogu, 
  • 150g pokrojonego boczku, ( u mnie surowy wędzony )
  • 2 cebule, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie nadzienia : 
 
Cebulę z boczkiem podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę i boczek. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
Składniki ciasto :
  •  3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie :
 
 Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

3 komentarze:

  1. Coś pysznego, uwielbiam takie dania. Sama muszę wypróbować te z tego przepisu. Wyglądają bajecznie smacznie. Także inny na to przepis co sama stosowałam http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/ dzięki za ten artykuł i czekam na następne tego typu.

    OdpowiedzUsuń

Print