poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ciasto kokosowe bounty

Ciasto kokosowe bounty


Składniki biszkopt :
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 60g stopionego masła
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie biszkoptu :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie  połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Składniki masa : 

  • 3 szklanki mleka,
  •  1/4 szklanki cukru, 
  • 1 budyń śmietankowy,
  •  200g masła, 
  • 200g wiórek kokosowych.

Przygotowanie masy : 

Do garnka wlej 2 1/2 szklanki i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej. Ostudź (do temp pokojowej - może masa by lekko ciepła)  

Na początku do masy możesz wsypa mniej cukru. jeśli będzie mało słodka możesz dosypać do gotującego się mleka z kokosem 2-3 łyżki. 


Z ciasta wytnij 3 prostokąty pasujące wielkością do keksówki. Na dół ułóż biszkopt następnie wlej część masy. Ułóż 3 warstwy kończąc na biszkopcie. Włóż do lodówki na 3 godziny.

Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.
 

6 komentarzy:

  1. Oooo ranyyyyy! Wpadłam...teraz nie dam sobie spokoju jak nie zrobię tego ciacha. Kocham kokosy a w połączeniu z kakaowym lub czekoladowym ciastem już w ogóle. Przepis idealny dla mnie, żeby jeszcze dobić się po świątecznych kilku ekstra kilogramach :) Nie wspominając już o zdjęciach, których szalenie Ci zazdroszczę, bo są cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z ta masą kokosową jest wyjątkowo dobre :)

      Usuń
  2. Witam, proszę podać wielkość blaszki , dziękuję i pozdrawiam ELA :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem jaki wymiar ma blaszka :) gapa ze mnie :) pozdrawiam ELA

    OdpowiedzUsuń

Print