Zapiekane naleśniki bolognese
Składniki naleśniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1,5 szklanki mąki,
- olej do smażenia.
Roztrzep jajka w mleku z wymieszają wodą. Dodaj mąkę i zmiksuj
wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem troszkę grubsze
naleśniki.
Składniki sos :
- 500g mięsa mielonego,
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chilli,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- bazylia,
- 150ml bulionu,
- Dodatkowo : starty ser do posypania naleśników.
Przygotowanie
:
Cebulę i chilli pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż
cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory i bulion. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dopraw bazylią i oregano.( Najlepiej jak sos będzie gęsty ).
Każdy naleśnik posmaruj farszem bolognese i zwiń. Pokrój na 3 części i ustaw pionowo w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Ooo to danie mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńorety, zachwycające danie!
OdpowiedzUsuńWygląda tak dobrze, że nie wiem czy mam lecieć gotować czy zostać i popatrzeć jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńGenialne! Świetna odmiana dla tradycyjnego makaronu :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńjuz mam sos i ciasto!
OdpowiedzUsuńszkoda, że było na wykop.pl
OdpowiedzUsuńByło bo to był wykop mojego męza :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Ewelina
Jak miło widziec swój pomysl :)
OdpowiedzUsuńhttp://figowesmaki.blox.pl/2011/04/Nalesniki-z-mielonym-miesem.html