czwartek, 2 stycznia 2014

Zapiekane naleśniki bolognese

Zapiekane naleśniki bolognese


Składniki naleśniki: 
  • 2 jajka, 
  • 1 szklanka mleka,
  •  1 szklanka wody gazowanej, 
  • 1,5 szklanki mąki,
  •  olej do smażenia.
 Przygotowanie naleśników :
 
Roztrzep jajka w mleku z wymieszają wodą. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem troszkę grubsze naleśniki. 

Składniki sos :
  •  500g mięsa mielonego, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 
  • 1 cebula, 
  • 1 papryczka chilli, 
  •  oliwa,
  •  sól, 
  • pieprz, 
  • oregano,
  • bazylia, 
  • 150ml bulionu, 
  • Dodatkowo : starty ser do posypania naleśników. 
Przygotowanie :
 
 Cebulę i chilli pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory i bulion. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dopraw bazylią i oregano.( Najlepiej jak sos będzie gęsty ).

Każdy naleśnik posmaruj farszem bolognese i zwiń. Pokrój na 3 części i ustaw pionowo w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni. 
 
 


9 komentarzy:

  1. orety, zachwycające danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak dobrze, że nie wiem czy mam lecieć gotować czy zostać i popatrzeć jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Świetna odmiana dla tradycyjnego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. juz mam sos i ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda, że było na wykop.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Było bo to był wykop mojego męza :)

    Pozdrawiam ciepło, Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak miło widziec swój pomysl :)
    http://figowesmaki.blox.pl/2011/04/Nalesniki-z-mielonym-miesem.html

    OdpowiedzUsuń

Print