Knedle z białym serem i wiśniami
Owoce z kompotu można wykorzystać do ciast czy deserów.
Ale równie pyszne są w słodkich knedlach.
Składniki ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 500g twarogu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4-5 łyżek drobnego cukru
- 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
- wiśnie z kompotu
- sól
- roztopione masło do polania
- starta gorzka czekolada
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Przygotowanie nadzienia :
Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem. Wiśnie odsącz z kompotu i posiekaj drobno. Wrzuć do serka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem i posyp startą gorzką czekoladą.
a ja zawsze rozmrażam owoce i niecierpliwie czekam. a przecież te z kompotu będą równie pyszne! przynajmniej tak wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńZ Wiśniami mam ten problem, że za cholerę nie zjem świeżych, ale w przetworach etc mogę jeść kilogramami :D
OdpowiedzUsuńChyba muszę poprosić mamę, żeby mi wyczarowała takie cuda!
Wiśnie świeże są cierpkie ale te z kompotu są pyszne :)
UsuńPolecam bo knedle są bardzo pyszne.
Jakie zgrabne knedle! Tylko je zjeść!
OdpowiedzUsuń