sobota, 4 stycznia 2014

Knedle z białym serem i wiśniami

Knedle z białym serem i wiśniami

Owoce z kompotu można wykorzystać do ciast czy deserów.
Ale równie pyszne są w słodkich knedlach.

Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
  • wiśnie z kompotu
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
  • starta gorzka czekolada
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko.  Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem. Wiśnie odsącz z kompotu i posiekaj drobno. Wrzuć do serka i delikatnie wymieszaj.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem i posyp startą gorzką czekoladą. 

 

4 komentarze:

  1. a ja zawsze rozmrażam owoce i niecierpliwie czekam. a przecież te z kompotu będą równie pyszne! przynajmniej tak wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z Wiśniami mam ten problem, że za cholerę nie zjem świeżych, ale w przetworach etc mogę jeść kilogramami :D
    Chyba muszę poprosić mamę, żeby mi wyczarowała takie cuda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśnie świeże są cierpkie ale te z kompotu są pyszne :)

      Polecam bo knedle są bardzo pyszne.

      Usuń
  3. Jakie zgrabne knedle! Tylko je zjeść!

    OdpowiedzUsuń

Print