piątek, 31 stycznia 2014

Masło migdałowe

Masło migdałowe

Przygotowanie masła migdałowego wymaga cierpliwości ale wierzcie mi opłaca się.
Ja przepadłam ! Smak jest niewiarygodny dzięki prażonym migdałom.
Masła orzechowego dodaję rano do owsianki lub smaruję nim domowe gofry.
Choć muszę się przyznać - najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką ze słoika :)

Składniki :
  • 200g migdałów,
  • szczypta soli.
Przygotowanie :

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę ułóż papier do pieczenia i rozsyp migdały. Włóż do piekarnika na 10 minut. Ostudź. Migdały przełóż do malaksera i miksuj. Wsyp sól. Najlepiej rób co jakiś czas przerwę.

Na początku miksowania migdały będą miały suchą konsystencję. Po paru minutach staną się wilgotne.



7 komentarzy:

  1. Oj tak prosto ze słoiczka najlepsze ! Uwielbiam takie masła - w sklepie migdałowe jest bardzo drogie a i nie zawsze ma fajny skład . Szkoda tylko że nie mam blendera :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam, jak wyśmienicie to musi smakować. Uwielbiam każde orzechy, a prażone migdały... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się twój blog. Fajne przepisy, więc prawie codzień tu jestem :). Pozdrawiam. Teresa

    OdpowiedzUsuń
  4. a migdały maja być w łupinkach czy obrane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Użyłam migdałów w łupach. W niczym nie przeszkadzają :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print