Masło migdałowe
Przygotowanie masła migdałowego wymaga cierpliwości ale wierzcie mi opłaca się.
Ja przepadłam ! Smak jest niewiarygodny dzięki prażonym migdałom.
Masła orzechowego dodaję rano do owsianki lub smaruję nim domowe gofry.
Choć muszę się przyznać - najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką ze słoika :)
Ja przepadłam ! Smak jest niewiarygodny dzięki prażonym migdałom.
Masła orzechowego dodaję rano do owsianki lub smaruję nim domowe gofry.
Choć muszę się przyznać - najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką ze słoika :)
Składniki :
- 200g migdałów,
- szczypta soli.
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę ułóż papier do pieczenia i rozsyp migdały. Włóż do piekarnika na 10 minut. Ostudź. Migdały przełóż do malaksera i miksuj. Wsyp sól. Najlepiej rób co jakiś czas przerwę.
Na początku miksowania migdały będą miały suchą konsystencję. Po paru minutach staną się wilgotne.
Oj tak prosto ze słoiczka najlepsze ! Uwielbiam takie masła - w sklepie migdałowe jest bardzo drogie a i nie zawsze ma fajny skład . Szkoda tylko że nie mam blendera :(
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam, jak wyśmienicie to musi smakować. Uwielbiam każde orzechy, a prażone migdały... mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się twój blog. Fajne przepisy, więc prawie codzień tu jestem :). Pozdrawiam. Teresa
OdpowiedzUsuńa migdały maja być w łupinkach czy obrane?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńUżyłam migdałów w łupach. W niczym nie przeszkadzają :)
Pozdrawiam, Ewelina