Prosty chlebek z ziarnami
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka soli
- 350ml ciepłej wody
- 10g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/4 szklanki sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
Do kubeczka wlej 50ml wody. Dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę pszenną i pełnoziarnistą przesiej do dużej miski, wsyp sól. Wlej drożdże, miód, oliwę i pozostałą ciepłą wodę. Wymieszaj drewnianą łyżka do uzyskania kleistego ciasta. Włóż ciasto na oprószony blat mąka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Wsyp słonecznik, siemię lniane oraz połowę sezamu. Wyrób jeszcze parę minut, by nasionka równomiernie się rozprowadziły. Uformuj kulę i przełóż do natłuszczonej oliwą miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-50 minut ( do podwojenia objętości). Ciasto wyłóż z miski. Lekko ugnieć i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Posyp pozostałym sezamem. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i piecz chleb przez 25-30 minut.
Moja blaszka : 25 cm x 13 cm
Domowe pieczywo- najlepsze :)
OdpowiedzUsuńi cały dom pięknie pachnie :)
UsuńPrzepysznie się prezentuje :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie :)
UsuńCzy make pszenna mozna zastapic maka zytnia? I czy w takim wypadku potrzebne beda jekies zmiany w przepisie?
OdpowiedzUsuńWitam serdcznie,
UsuńZaryzykowałabym , mąkę pszenną zamieniłabym na zytnią a pełnoziarnista na pszenną. Powinno być wszytsko dobrze :)
Pozdrawiam, Ewelina
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
Nieweim jak innym wyszedł chlebek ale ja dzisiaj go upiekłam, mó jes raczej blady w porównaniu do tego na zdjęciu...tak ze nieweim czy ekram przekłamuje czy poprostu jest z dodatkiem melasy:-)?Albo jakiegos słodu...uwazam tez ze soli jest stanowczo za duzo...wydaje mi sie ze mała łyzeczka soli wystarczy,dla mnie w orginalnej wersji ciut za słony...to oczywiscie moje zdanie:-)
OdpowiedzUsuń