czwartek, 27 lutego 2014

Zakochany chrust

Zakochany chrust

Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość składników takich, jak: jednonienasycony kwas oleinowy - 65% NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) - 26%, w tym 33% stanowi wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek.

Składniki :
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka wódki,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej Beskidzki Bielmar do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,  śmietanę. Wlej  wódkę, rozmącone jajko oraz żółtka . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ugnieść z nich ciasto. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicą i wytnij kształty serduszek. Pierwsze większe następnie mniejsze tworząc dziurę. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem.

3 komentarze:

Print