Zakochany chrust
Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej
rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o
obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji,
czyli oczyszczaniu.
Odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość
składników takich, jak:
jednonienasycony kwas oleinowy - 65%
NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) - 26%, w tym 33% stanowi
wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część
stanowi kwas linolowy z grupy omega-6.
witamina E (tokoferol) - 63mg/100g
Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i
dressingów do sałatek.
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 łyżki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- 1 łyżka wódki,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej Beskidzki Bielmar do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, śmietanę. Wlej wódkę, rozmącone jajko oraz żółtka . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ugnieść z nich ciasto. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicą i wytnij kształty serduszek. Pierwsze większe następnie mniejsze tworząc dziurę. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem.
Urocze serduszka
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńsłodko i pięknie, od razu chce się wyciągnąć rękę po jednego :)
OdpowiedzUsuń