czwartek, 6 lutego 2014

Parmezanowe gofry z jajkiem sadzonym i awokado

Parmezanowe gofry 
z jajkiem sadzonym i awokado

Wytrawne gofry są świetnym rozwiązaniem zamiast pieczywa.
Sprawdzą się na śniadanie jak również na kolację. 
Bardzo szybko się je przygotowuje a na dodatek są przepyszne.

Składniki : ( na około 4 gofry - 4 porcje )
  • 150g startego parmezanu,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki Smalczyk Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi,
  • sól,
  • pieprz.

  • 4 jajka,
  • rukola,
  • awokado,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie :


Smalczyk przełóż do garnuszka i roztop. Wsyp do miski parmezan, mąkę, proszek do pieczenia oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj składniki. Wlej mleko, roztopiony smalczyk oraz wbij jajko. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. W gofrownicy piecz gofry na złoty kolor.

Na patelni roztop smalczyk. Wbij jajka. Posyp solą i pieprzem. Przykryj pokrywka i smaż na miękko. Na każdego gofra ułóż rukolę. Następnie sadzone jajko i kawałek awokado. 





Smakowita Pajda zaskoczyła mnie doskonałym smakiem. Świetnie sprawdza się do posmarowania pieczywa ale również do smażenia i pieczenia. Spróbuj wyczarować znakomite danie ze Smakowitą Pajdą.
Przepis na `'Parmezanowe gofry z jajkiem sadzonym i awokado ''  bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.





6 komentarzy:

  1. Wytrawne gofry??
    Dla mnie zupełna nowośc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie i smacznie wygląda, fajne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, jesteśmy na etapie słodkich gofrów, (od niedawana mamy gofrownicę ) ale to będzie kolejny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku jak mieliśmy gorfownice to robiliśmy tylko słodkie gofry.
      Wytrawne są fajnym zamiennikiem na śniadanie. Mozna je podać z jajkiem sadzonym lub ulubionymi pastami.

      Usuń

Print