Ciasto warstwowe
Bardzo proste do przygotowania ciasto warstwowe.
Choć może wydawać się skomplikowane.
Wystarczy troszkę cierpliwości i sukces gwarantowany !
Składniki : ( tortownica 24 cm )
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 100g miękkiego masła,
- 200g cukru pudru,
- 7 jajek,
- 2 łyżki kakao.
Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń. Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 3 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową). I piecz kolejne 5 minut. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
Składniki polewa :
- 100g czekolady gorzkiej,
- 120-150ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru, ( można ominąć )
- 2 łyżki masła.
Do rondelka wlej śmietankę. Podgrzej. Wsyp połamaną czekoladę i cukier puder. Wymieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki. Polewę lekko ostudź i posmaruj górę ciasta. Pozostaw do stężenia.
wyglada świetnie - napewno zrobie weekend ! dziekuje za inspiracje - Ola
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:) zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięęęęknie!
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty
Czym zastąpić mąkę kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńProszę dołożyć troszkę wiecej mąki pszennej. Pozdrawiam,
UsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńoj, zapisuję to:)
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie się prezentuje to ciasto :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie proste i jakie ladne!
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco.. muszę spróbować upiec przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńWitam, Kolejny pysznie wyglądający przepis:) czy dół nie spiecze się za bardzo po upieczeniu calosci? Pozdrawiam:) G.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńDół ciasta w ogóle nie był spieczony. Wie proszę się nie martwic :)
Pozdrawiam, Ewelina
Ależ przepięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWitam! Czy ciasto jest suche? W końcu nie ma żadnej masy, ani nic. Mimo to wygląda wyśmienicie! Pozdrawiaaaam! :))
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto Ciezko okreslic czy jest suche. Mi takie jak najbardziej odpowiada. Moj maluszek rowniez byl zachwycony bo on znow nie lubi ciast z kremem. Ciasto nie jest takie suche jak babka ucierana. Specyficzne smakuje. Oczwiscie przepis mozna dowolnie modyfikować i przełożyć dowolnym kremem.
UsuńAle pyszota! Rewelacja! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńWiesz, z wykonania przypomina mi sękacz, który piecze się w niektórych rejonach Polski.
Pozdrawiam Dorota
Wow!! Wygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńAle ładne :)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda obłędnie!!:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie to ciasto wygląda :-) mam zamiar je zrobić na święta. W związku z tym mam pytanie. Jak je należy piec. Z termoobiegiem czy bez? Góra-dół? Czy sama góra? Jak będzie najlepiej?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńCiasto piekłam bez termoobiegu z grzałką góra-dół.
Zachęcam również do dodania zdjęcia n fb Anyzkowo.
Pozdrawiam ciepło i Wesołych Świąt !
Nie wiem o co chodzi, ale dla mnie to ciasto wyszło za niskie :-( Połowa Twojego, a robiłam też w tortownicy o średnicy 24cm.
OdpowiedzUsuń