Pieczone pączki z dziurką
( dounaty )
Nie taki straszny i nie taki tłusty najbliższy czwartek.
Mięciutkie donaty z polewą z gorzkiej czekolady dla wszystkich dbających o linię.
Składniki :
- 500g mąki,
- 7g suchych drożdży instant ,
- 150ml ciepłego mleka,
- 50g roztopionego masła,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 1 jajko do posmarowania pączków,
- gorzka czekolada,
- kolorowa posypka.
Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wlej mleko, masło i rozbełtane jajka. Dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę i oprósz mąką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 - 2 cm i za pomocą szklanki wytnij krążki. Literatką wytnij środek pączka tak aby powstała dziurka. Dounaty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Pączki z dziurką posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnij dounaty i przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw do ostygnięcia.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Górę pączka zamocz w czekoladzie i posyp kolorową posypką.
świetnie wyglądają:) też mam w planach takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dunaty :)
OdpowiedzUsuńSą lepsze niż smażone w oleju :)
Usuńna liście składników jest 1 jajko, a w przepisie występują "rozbełtane jajka". Ile tych jaj dodać do ciasta? Bo jedno jest potrzebne na posmarowanie pączków.
OdpowiedzUsuń2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania pączków.
UsuńPozdrawiam,Ewelina
Piękne są :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te pączki. Pieczona a takię piękne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Próbowałam zrobić ostatnio podobne, ale z 1 jajkiem i mniejsza ilością mąki i moje ciasto nie urosło :<
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ! :)
OdpowiedzUsuń