wtorek, 25 lutego 2014

Pieczone pączki z dziurką ( dounaty )

Pieczone pączki z dziurką
 ( dounaty )

Nie taki straszny i nie taki tłusty najbliższy czwartek.
Mięciutkie donaty z polewą z gorzkiej czekolady dla wszystkich dbających o linię.

Składniki :
  • 500g mąki,
  • 7g suchych drożdży instant ,
  • 150ml ciepłego mleka,
  • 50g roztopionego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jajka, 
  • 1 jajko do posmarowania pączków,
  • gorzka czekolada,
  • kolorowa posypka.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wlej mleko, masło i rozbełtane jajka. Dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę i oprósz mąką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 - 2 cm i za pomocą szklanki wytnij krążki. Literatką wytnij środek pączka tak aby powstała dziurka. Dounaty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Pączki z dziurką posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika  na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnij dounaty i przykryj wilgotną ściereczką.  Pozostaw do ostygnięcia.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Górę pączka zamocz w czekoladzie i posyp kolorową posypką.





9 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają:) też mam w planach takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na liście składników jest 1 jajko, a w przepisie występują "rozbełtane jajka". Ile tych jaj dodać do ciasta? Bo jedno jest potrzebne na posmarowanie pączków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania pączków.

      Pozdrawiam,Ewelina

      Usuń
  3. Wspaniałe te pączki. Pieczona a takię piękne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam zrobić ostatnio podobne, ale z 1 jajkiem i mniejsza ilością mąki i moje ciasto nie urosło :<

    OdpowiedzUsuń

Print