poniedziałek, 17 lutego 2014

Ciasto rafaello ( bez pieczenia )

Ciasto rafaello 
( bez pieczenia )

Pyszne ciasto bez pieczenia. 
Dla wszystkich leniwych osób.
Proste i ekspresowe do przygotowania. 
Z przepysznym kremem kokosowo-adwokatowym. 

Składniki masa :
  •  0,7 l mleka, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 250g miękkiego masła, 
  • 3/4 szklanki adwokatu, 
  • 100g kokosu,
  • 2 duże opakowania herbatników ( petitki) .

Przygotowanie masa : 

0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.( przykryj garnek folią ).  Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki. 

Formę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż herbatniki obok siebie. Na ciasteczka wyłóż 1/4 masy budyniowej. Połóż kolejne herbatniki. Powtarzaj czynność aż masa się skończy. Górę posyp kokosem. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. 


11 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda:) jak będę miała składniki, to napewno wypróbuję. Kiedyś też robiłam takie rafaello na hebratnikach, ale podejrzewam, że takie z adokatem będzie o wiele lepsze:) Pozdrawiam serdecznie, G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z adwokatem jest pyszne. Jak wiem że dzieci nie będą jeść to dolewam jeszcze wiecej :P

      Usuń
  2. This is one very interesting and easy to make recipe but since I translated it with google translator I can't figure out what is 3/4 szklanki adwokatu. Google translates it like lawyer. So please can you tell me what is that?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. adwokat is a kind of alcohol (and also a Polish word for lawyer ;-)) -> http://en.wikipedia.org/wiki/Advocaat, so you have to add 3/4 cup (glass) of advocaat (about 150 mililitres).

      Usuń
    2. Hello, the Polish "adwokat" otherwise sweet egg liqueur

      Usuń
    3. Thanks! It would never occurred to me that it is a liquor. Now recipe sounds even better.

      Usuń
  3. Jak zwykle cudowne i zachwycające ciasto :)

    Słonecznego dnia,

    AGATA

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwykle świetnie wygląda i na pewno pysznie smakuje! Już od dawna myślę, coś takiego wypróbować. Ale jestem z tych początkujących i leniwych... ;-) W związku z tym mam pytanie, czy można zastąpić domowy budyń tym ze sklepu? Wtedy rozumiem, że zamiast żółtek i mąki musiałabym po prostu ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, tak? I jaki budyń byłby lepszy waniliowy czy śmietankowy? Taki leń ze mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Czasami też mam okropnego lenia :P

      Oczywiście możesz zastąpić domowy budyń - budyniem ze sklepu. Wybrałabym smak waniliowy. Wyjdzie Ci go troszkę mniej i zmieniałabym od razu masło do 200g. A potem oczywiście wszystko jak w przepisie. Nie zapomnij przykryć budyniu np. folią żeby nie zrobił się kożuch.

      Zachęcam również do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyżkowa :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
    2. Dzięki za porady :) Możliwe, że w marcu się wezmę za przepis - jeśli coś z tego wyjdzie to wrzucę na tablicę Twojego bloga :) Skoro masy wyjdzie mniej, to może po prostu zrobię 3/4 blachy, coś wymyślę ;-)
      Pozdrawiam, Ania

      Usuń

Print