Ciasto rafaello
( bez pieczenia )
Pyszne ciasto bez pieczenia.
Dla wszystkich leniwych osób.
Proste i ekspresowe do przygotowania.
Z przepysznym kremem kokosowo-adwokatowym.
Składniki masa :
- 0,7 l mleka,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 3,5-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 250g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki adwokatu,
- 100g kokosu,
- 2 duże opakowania herbatników ( petitki) .
Przygotowanie masa :
0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.( przykryj garnek folią ). Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.
0,5l mleka zagotuj z 0,5 szklanki cukru. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj składniki. Wolnym strumieniem wlej do gotującego się mleka cały czas mieszając. Gęsty budyń ostudź.( przykryj garnek folią ). Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń a następnie adwokat. Wsyp kokos i delikatnie połącz składniki.
Formę wyłóż folią spożywczą. Na dno ułóż herbatniki obok siebie. Na ciasteczka wyłóż 1/4 masy budyniowej. Połóż kolejne herbatniki. Powtarzaj czynność aż masa się skończy. Górę posyp kokosem. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepysznie wygląda:) jak będę miała składniki, to napewno wypróbuję. Kiedyś też robiłam takie rafaello na hebratnikach, ale podejrzewam, że takie z adokatem będzie o wiele lepsze:) Pozdrawiam serdecznie, G.
OdpowiedzUsuńtak, z adwokatem jest pyszne. Jak wiem że dzieci nie będą jeść to dolewam jeszcze wiecej :P
UsuńThis is one very interesting and easy to make recipe but since I translated it with google translator I can't figure out what is 3/4 szklanki adwokatu. Google translates it like lawyer. So please can you tell me what is that?
OdpowiedzUsuńadwokat is a kind of alcohol (and also a Polish word for lawyer ;-)) -> http://en.wikipedia.org/wiki/Advocaat, so you have to add 3/4 cup (glass) of advocaat (about 150 mililitres).
UsuńHello, the Polish "adwokat" otherwise sweet egg liqueur
UsuńThanks! It would never occurred to me that it is a liquor. Now recipe sounds even better.
UsuńJak zwykle cudowne i zachwycające ciasto :)
OdpowiedzUsuńSłonecznego dnia,
AGATA
jak zwykle świetnie wygląda i na pewno pysznie smakuje! Już od dawna myślę, coś takiego wypróbować. Ale jestem z tych początkujących i leniwych... ;-) W związku z tym mam pytanie, czy można zastąpić domowy budyń tym ze sklepu? Wtedy rozumiem, że zamiast żółtek i mąki musiałabym po prostu ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, tak? I jaki budyń byłby lepszy waniliowy czy śmietankowy? Taki leń ze mnie ;)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńCzasami też mam okropnego lenia :P
Oczywiście możesz zastąpić domowy budyń - budyniem ze sklepu. Wybrałabym smak waniliowy. Wyjdzie Ci go troszkę mniej i zmieniałabym od razu masło do 200g. A potem oczywiście wszystko jak w przepisie. Nie zapomnij przykryć budyniu np. folią żeby nie zrobił się kożuch.
Zachęcam również do dodania zdjęcia na tablicę fb Anyżkowa :)
Pozdrawiam, Ewelina
Dzięki za porady :) Możliwe, że w marcu się wezmę za przepis - jeśli coś z tego wyjdzie to wrzucę na tablicę Twojego bloga :) Skoro masy wyjdzie mniej, to może po prostu zrobię 3/4 blachy, coś wymyślę ;-)
UsuńPozdrawiam, Ania