Mięsiwo do smarowania
Świetne smarowidło do pieczywa.
Przepyszne mięsko z naturalną galaretką i smalczykiem.
Przepyszne mięsko z naturalną galaretką i smalczykiem.
Składniki :
- 400g szynki wieprzowej bez kości,
- 400g fileta z indyka,
- 1 cebula 4-5 ząbków czosnku,
- majeranek,
- pieprz,
- sól,
- 4 łyżki Smalczyk Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
Mięso zmiel na najgrubszych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Wsyp przyprawy i dokładnie połącz składniki. Przykryj folią miskę i wstaw do lodówki na całą noc. Smalczyk roztop i wlej do mięsa. Wymieszaj. Słoiki i nakrętki sparz gorącą wodą. Mięso przełóż do słoików. Szczelnie zakręć. ( Mięso dokładnie ugnieć w słoiku pozostawiając 3-4 cm od góry wolnej powierzchni ). Na dnie garnka połóż ściereczką. Następnie słoiki z mięsem. Zalej zimną wodą do trzech czwartych wysokości. Gotuj około 1,5-2 godzin. Wyjmij z wody słoiki i zostaw do ostygnięcia.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie doskonałym smakiem. Świetnie sprawdza się do posmarowania pieczywa ale również do smażenia i pieczenia. Idealnie rozsmarowuje się z domową wędliną. Spróbuj wyczarować znakomite danie ze Smakowitą Pajdą.
Przepis na `'Mięsiwo do smarowania '' bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Znakomity przepis !
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny jednak ja nie jestem fanką wynalazków typu smalczyk roślinny. Zamiast niego dodam swój domowy smalec. Na pewno będzie świetne mięsko do smarowania :)
OdpowiedzUsuńJa swoją wersję trochę "odchudzilam" dodając mięso z indyka.
UsuńMożna go zastąpić dowolnym. Warto pamiętać żeby słoiki nie były za duże bo wtedy wydłuży się ich czas gotowania. Lub czynność gotowania można powtorzyć na następny dzień.
Pozdrawiam i smacznego ! :)
A ja bym chętnie tego smarowidełka spróbowała :)
OdpowiedzUsuń