wtorek, 4 lutego 2014

Ziołowe bułeczki z serkiem topionym i suszonymi pomidorami

Ziołowe bułeczki 
z serkiem topionym i suszonymi pomidorami

Z dzieciństwem kojarzy mi się ser topiony. Do dzisiaj od czasu do czasu lubię sobie zjeść taki po prostu z bułką stąd pomysł na taki przepis. Cieplutkie, w sam raz na zimę bułeczki z ciągnącym się serem i delikatnym ale wyraźnym smakiem są po prostu pyszne. Nie można im się oprzeć - spróbuj, a sam się przekonasz! 
Składniki : 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 10g suszonych drożdży,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 
  • 1 jajko, 
  • 3 1/2  szklanki mąki,
  • ok 12 szt serków topionych śmietankowych - "trójkąciki"
  • pomidory suszone w zalewie
  •  jajko do posmarowania bułeczek.


Przygotowanie : 
Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, roztopione masło i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.  Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż serek i kawałek suszonego pomidora. W dłoniach  uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.








6 komentarzy:

  1. I would love to make them, but Google translation is not working so I do not understand recipe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hey Zorica :)


      Translate recipe for you :)


      Ingredients:
      1 cup of warm water,
      10g dried yeast,
      1/3 cup oil,
      1 teaspoon salt
      1 egg,
      3 1/2 cups of flour,
      2 teaspoons garlic bear,
      dried tomatoes (for stuffing)
      processed cheese (for stuffing)
      egg for brushing rolls.

      In a bowl pour the flour, dry yeast, garlic and salt -> mix. Add warm water, oil and egg, combine ingredients thoroughly. Shaun dough on pastry board and exactly the product cake. Cover the dough with a cloth and let stand for 30 minutes. Divide the dough into parts, roll it out and put in the middle of the cheese and sun-dried tomatoes, in the hands shape into rolls. Place the rolls next to each other at intervals. Brush with beaten egg. Bake at 200 degrees for 15-20 minutes until the rolls are golden.

      I wish you successful pastries and tasty!

      Usuń
  2. Ale piękne i rumiane bułeczki!!! A jak muszą cudowne smakować... Gratuluję pomysłu na ciekawe nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne nadzienie, muszą być smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń

Print