czwartek, 20 lutego 2014

Faworki w wersji light

Faworki 
w wersji light

Wyjątkowo lekkie i dietetyczne faworki.
Nie smażone a pieczone. 
Bardzo kruche i delikatne. 

Składniki : ( około 40 faworków )
  • 2 żółtka ( z jajek L ),
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj jogurt, żółtka i cukier waniliowy. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest klejące wsyp troszkę mąki. Uderzaj kulą z ciasta o blat przez parę minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i za pomocą radełka wytnij prostokąty.  Natnij środek paseczka i przełóż jeden koniec na drugą stronę. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Włącz termoobieg. Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. 


Po więcej inspiracji na tłusty czwartek 
zapraszam : kliknij TUTAJ !  

9 komentarzy:

  1. Tak jak pączki pieczone to dla mnie całkowita normalność, tak trudno mi sobie wyobrazić faworki w tym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło się zaskoczyłam czytając, że są pieczone a nie smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow extra :D z jogurtem musiały być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne faworki, wyglądają pysznie, odchudziłaś je jeszcze bardziej niż ja:d

    OdpowiedzUsuń
  5. To tak w przybizeniu ile kalorii ma jeden faworek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie liczyłam przed przygotowaniem i około 16-20kcl wychodzi na 1 faworka. oczywiście zależy od wielkości.

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  6. Zrobiłam wczoraj. Pyszne faworki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)

      Jeśli coś Ci zostało zachęcam do wrzucenia zdjecia na fb Anyżkowo.

      Pozdrawaim, Ewelina

      Usuń

Print