wtorek, 11 lutego 2014

Pączki z ciasta parzonego ( ptysiowego )

Pączki z ciasta parzonego 
( ptysiowego )

Jest karnawał są i pączki. 
W odmienionej wersji z ciasta ptysiowego. Bardzo lekkie.

Składniki :
  • 120g mąki,
  • 60g masła,
  • 3 jajka L,
  • 150ml wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru, ( do ciasta )
  • 1/2 szklanki cukru, ( do obtaczania )
  • olej do głębokiego smażenia.
Przygotowanie :

Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsypać całą  mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbij jajka pojedynczo,  za każdym razem miksując. Ciasto powinno by lśniące.

W garnku rozgrzej olej. Małą łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurz w oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Łyżką cedzakową odsącz pączki z oleju i obtocz w cukrze. Pozostaw do ostygnięcia.


8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Czy da się je czymś nadziać?

    Pozdrawiam, Marcela

    http://tortadellafiglia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,

      Pączki można nadziać ale warto je wtedy większe usmażyć. Z porcji dużej łyżki.

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  3. świetnie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń

Print