Pączki z ciasta parzonego
( ptysiowego )
Jest karnawał są i pączki.
W odmienionej wersji z ciasta ptysiowego. Bardzo lekkie.
W odmienionej wersji z ciasta ptysiowego. Bardzo lekkie.
Składniki :
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsypać całą mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbij jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto powinno by lśniące.
W garnku rozgrzej olej. Małą łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurz w oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Łyżką cedzakową odsącz pączki z oleju i obtocz w cukrze. Pozostaw do ostygnięcia.
- 120g mąki,
- 60g masła,
- 3 jajka L,
- 150ml wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru, ( do ciasta )
- 1/2 szklanki cukru, ( do obtaczania )
- olej do głębokiego smażenia.
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsypać całą mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbij jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto powinno by lśniące.
W garnku rozgrzej olej. Małą łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurz w oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Łyżką cedzakową odsącz pączki z oleju i obtocz w cukrze. Pozostaw do ostygnięcia.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Czy da się je czymś nadziać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Marcela
http://tortadellafiglia.blogspot.com
Witam ciepło,
UsuńPączki można nadziać ale warto je wtedy większe usmażyć. Z porcji dużej łyżki.
Pozdrawiam, Ewelina
świetnie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńile tej wody? :p
OdpowiedzUsuń150ml :)
UsuńMmm jadłabym! :)
OdpowiedzUsuń