Muffinki jak pączki
Przepis znalazłam na blogu I Love Bake.
Muffinki zaintrygowały mnie wyglądem.
Są przepyszne ! Warto je przygotować nie tylko w okresie karnawału.
Składniki : ( 8 muffinek )
- 300g mąki,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80ml oleju,
- 1 jajko,
- 180ml maślanki,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- marmolada,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki roztopionego masła.
Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki. Do drugiej miseczki wbij jajko, wlej maślankę, ekstrakt waniliowy i olej. Połącz składniki. "Mokre składniki" wlej do suchych i dokładnie zmiksuj. Do każdej papilotki wlej po 1 łyżce ciasta. Następnie wypełnij po 1 łyżeczce marmolady i przykryj kolejną łyżka ciasta. Muffinki włóż do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe muffinki posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Pozostaw do ostygnięcia.
Miałam chęc je kiedyś zrobić, ale jakoś nigdy się nie zabrałam do nich hehe;D.
OdpowiedzUsuńFajne są :)
to teraz zachęcam :) Są pyszniutkie :)
Usuńi ja chętnie je zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam !
Usuńi ta pyszna cukrowa skorupka...:)
OdpowiedzUsuńBardzo pasuje do muffinek :)
Usuńjak puszyście wyglądają, wspaniale:))))
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńpiękne i bardzo apetyczne ;) a można czymś zastąpić maślankę?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować z gęstym jogurtem naturalnym .
UsuńPozdrawiam, Ewelina
Czy mogę zastąpić ekstrakt z wanilii cukrem waniliowym? Jeśli tak, to w jakich proporcjach mam go tu użyć?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ania
Witam serdecznie,
UsuńOczywiście że, zamiast ekstraktu możesz użyć cukru waniliowego. Myślę że, 2 -3 łyżeczki zupełnie wystarczy.
Pozdrawiam, Ewelina
dziękuję ślicznie za odpowiedź.
UsuńPozdrawiam,
Ania
Mmm sliczne! Czy zamiast maslanki moge uzyc kefir?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńKiedyś zamiennie używałam kefiru z maślanką do ciastka maślankowego i wychodziło :)
Niestety w tych muffinkach nie używałam kefiru. Sugerowałabym użyć jogurtu.
pozdrawiam, Ewelina
Jeśli smakują trochę jak drożdżówki, a bez wyrabiania, to ja zapisuję koniecznie <3
OdpowiedzUsuńdziś wyprobowałam przepis:) nieco zmieniłam proporcje, a zamiast maslanki dalam jogurt z biedr. (ktory mialam pod reka). Chyba za duzo mąki dałam poniewaz ciasto wyszlo dosc geste, mało tego kompletnie zapomniałam o posmarowaniu z wierzchu muffinek:) Mimo tego, i tak babeczki wyszly bardzo dobre i dość lekkie, jak dla mnie smakują bardziej jak krążki (oponki). Pozdrawiam, G.
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły :)
OdpowiedzUsuń