środa, 26 lutego 2014

Banany w puszystym cieście

Banany w puszystym cieście

Pyszna odmiana racuchów z jabłkami.
Ciasto jest bardzo puszyste a banany w środku miękkie.
Świetne na tłusty czwartek !

Olej Beskidzki Spółki Bielmar to czysty olej rzepakowy, tłoczony przez polskiego producenta z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość składników takich, jak: jednonienasycony kwas oleinowy - 65% NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) - 26%, w tym 33% stanowi wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek.

Składniki :
  • 4 banany,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 1 kopista szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kokosu,
  • olej Beskidzki Bielmar do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie :

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Mikserem zmiksuj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania lekkim  strumieniem wlej mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kokos. Dokładnie połącz składniki. Ciasto powinno być gęste. Banany obierz ze skóry i przetnij na pół wzdłuż. Pokrój na 3 części. Kawałki bananów obtocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kawałki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Całość posyp cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Ale to musi być smaczne, uwielbiam banany w każdej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocza i niezwykle delikatna propozycja na tłusty czwartek.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Print